Sandra Pedroso opererades på Södertälje sjukhus och fick ett brev hem som varnade för infektion.
Sandra Pedroso opererades på Södertälje sjukhus och fick ett brev hem som varnade för infektion.

Södertälje sjukhus larmar efter misstaget

Publicerad

Södertälje sjukhus använde torkmedel i stället för diskmedel när instrument skulle steriliseras.

31 personer opererades med instrumenten - och nu varnar sjukhuset för att patienter kan drabbas av infektioner på grund av misstaget.

– Hur kan man ha den här situationen på ett stort sjukhus? undrar patienten Sandra Pedroso, som nu väntar på besked om hon smittats med någon infektion.

Mellan den 2 och 6 juni hällde sjukhusets steriliseringstekniska avdelning torkmedel i stället för diskmedel i maskinen som rengör instrumenten.

– Det är väldigt snarlika förpackningar och det står på engelska på dem, förklarar tillförordnade chefsläkaren Florean Pietsch misstaget.

Sandra Pedroso skulle genomgå en operation den 3 juni. I torsdags förra veckan kom ett brev från sjukhuset med meddelande om att hon och 30 andra opererats med de instrument som inte steriliserats på rätt sätt och att det kan finnas risk för infektion.

– Det här är ett skämt. Hur kan man ha den här situationen på ett stort sjukhus? säger hon.

Ska anmäla saken

I fredags fick hon tid på vårdcentralen för att undersöka om hon smittats. Svaret har inte kommit än.

– Självklart är jag orolig. säger Sandra Pedroso, som ska anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag kan inte lämna det här, självklart ska jag gå vidare med det, säger hon.

Södertälje sjukhus ska, enligt Florean Pietsch, göra en Lex Maria-anmälan om händelsen. Enligt honom är risken mycket liten för att någon av patienterna ska ha smittats.

– Man har använt torkmedel vid en första rengöring av instrumenten. Rengöring är ett första steg, sedan sker ju uppvärmning och många andra olika steg, så själva steriliseringen har ju ändå skett, säger han.

Sjukhuset har kontaktat mikrobiologer i utredningen av händelsen.

– Man kan ju aldrig utesluta något i biologiska sammanhang, men risken för patienterna måste anses som mycket liten, säger Florean Pietsch.

Södertälje sjukhus har tidigare haft problem med smitta. Under sju månader fram till maj 2013 drabbades 34 personer av den resistenta bakterien VRE, uppger Länstidningen.

Enligt sjukhuset berodde detta sannolikt på att avdelningarna patienterna vistades på var för trånga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag