Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Södersjukhusets plan – efter helgens vårdkaos

Under helgen var det kaotiskt med stor brist på vårdplatser på Södersjukhuset i Stockholm.
Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör i Region Stockholm.
Foto: Anna Molander
Under helgen var det stora problem på Södersjukhuset – där patienter fick placeras bland annat i matrum.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Helgen på Södersjukhuset i Stockholm var kaotisk med stor brist på vårdplatser – och patienter tvingades sova i matsalar.

Bakgrunden enligt regiondirektören: Vinterkräksjuka och influensa. 

Men det är en förklaring sjukhuspersonalen inte köper.

Södersjukhuset gick upp i stabsläge vid lunchtid på söndagen på grund av vårdplatsbrist. Enligt Expressens uppgifter saknades över 30 vårdplatser och patienter fick sova i dagrum och matsalar.

Nu har regionen tillsatt en specialgrupp för att försöka lösa situationen ”på både kort och lång sikt.”

Ska förbättra ”utflödet” av patienter

Ett stort problem har enligt ledningen på akutsjukhuset varit att patienter inte kunnat slussas vidare för fortsatt vård, både inom och utanför sjukhuset. Enligt regionen har det främst handlat om brist inom den geriatriska vården, alltså vård av äldre patienter. 

– Jag vill att vi tillsammans optimerar våra olika processer så att patienterna kan få vård så fort som möjligt, säger Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör i Region Stockholm och fortsätter:

– Vi behöver nu samla personer som har mandat att fatta aktiva beslut, både i vardagen och i kris, så att vi inte missar varandra eller missar att erbjuda hjälp.

Gör ni inte det redan?

– Det jag behöver göra tillsammans med den här gruppen är att bygga strukturer, så att vi vet exakt vilka platser vi har att tillgå när det blir kris, säger hon.

Gruppens fokusområden är kortare väntetider på SÖS-akuten och samverkan i hela Stockholm kring multisjuka, främst äldre patienter. Gruppen kommer att ledas av Carina Lundberg Uudelepp, med representanter från Södersjukhuset, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Stockholms läns sjukvårdsområde och Stockholms stad.

Regionen: Handlat mycket om influensa

Carina Lundberg Uudelepp säger att stabsläget i helgen också var en följd av vinterkräksjuka och influensa hos både patienter och personal, vilket är en förklaring som personal på sjukhuset inte har velat köpa. De menar att läget var varit i princip lika dåligt under en längre tid.

– Det är så uppenbart att belastningen är för hög, vi har ingen som helst beredskap. Det här har vi sagt länge. Det är bara se hur det ser ut i Italien nu. Om coronaviruset kommer till Sverige, då kommer vi att få problem på riktigt, har Andreas Fischer, specialistläkare i kirurgi på Södersjukhuset och ordförande för Sjukhusläkarna Stockholm, tidigare sagt till Expressen. 

Han beskriver hur sjukhuset ofta är nära eller över en beläggning på 100 procent.

– Jag bedriver inte vård, utan en form av hotellverksamhet där man försöker pussla med ett sudokuspel. Man får ibland rulla sängarna någonstans där det finns ett ledigt utrymme. Det är oftare än ovanligt, skulle jag vilja säga.Sjuksköterskan om helgens kris

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.