"Södermannen" åtalas för nya övergrepp

Här är polisens egen bild av Södermannen John Svahlstedt, 65.

Han fotograferades i arresten efter att han gripits den 9 januari i år.

I dag åtalades han för en stor mängd våldtäkter mot en flicka, som bara 14 år när de lärde känna varandra.

Han har kallas vår tids värsta serievåldtäktsman.


I dag åtalades 65-årige John Svahlstedt - den fruktade "Södermannen" och som även kallats "Fönstermannen” och Hagamannen efter sina räder i Göteborg och Södermalm i Stockholm.

Bilden här intill togs av polisen efter att han hade gripits ute i bostaden på en camping i Sollentuna. Han är klädd i en svart- och rödrutig halvlång jacka, beige gymnastikbyxor och badtofflor. Han har lite skägg och inget hår på huvudet. Av bilderna att döma ser han lugnt ut vid fototillfället.

Södermannen misstänkts för våldtäkt mot barn vid flera tillfällen.

Åtalades för sexuella övergrepp

På 70- och 80-talet tog John Svahlstedt sig in, ofta via fönstret, hos ensamboende kvinnor i Haga i Göteborg och på Södermalm i Stockholm. Kvinnor som han sedan våldtog under vapenhot. Han dömdes 1983 för ett tiotal våldtäkter och överfall.

I Göteborg kallades han för Hagamannen eller Fönstermannen i medierna, i Stockholm för Södermannen.

Nu misstänks John Svahlstedt för sexuella övergrepp mot en flicka, som bara var 14 år när de träffades första gången.

På torsdagen åtalades Svahlstedt vid Attunda tingsrätt, misstänkt för våldtäkt mot barn, köp av sexuell handling av barn och våldtäkt alternativt köp av sexuell handling av samma flicka, samt narkotikabrott.

Övergreppen mot flickan ska ha skett mellan maj 2010 till april 2011.

Enligt åtalet har flera våldtäkter skett hemma i Södermannens bostad - en husvagn, som står uppställd på en camping i Sollentuna, norr om Stockholm. Flickan ska ha "befunnit sig i hjälplöst tillstånd på grund av narkotikapåverkan".

Det framgår också att mannen har gett flickan samt en kompis till henne cannabis, som han odlat själv.

Enligt Expressens källor lärde hon och en väninna känna John Svahlstedt då han köpte ut alkohol till dem. Han har också, enligt misstankarna, försett flickan med droger: marijuana och hasch. I anslutning till det ska också övergrepp ha skett.

Bakgrund: Södermannen

• På 70-talet kallades han Fönstermannen eller Hagamannen, efter stadsdelen Haga i Göteborg, då han tog sig in genom fönster och våldtog kvinnor.

• Senare fick han namnet Södermannen då han gjorde samma sak på Södermalm i Stockholm.

• I april 1975 dömdes han till fyra års fängelse för tio våldtäkter, ett våldtäktsförsök och för fyra grova hemfridsbrott då han tog sig in hos kvinnor med avsikt att våldta dem. Brotten begicks januari 1971–september 1974.

• För överfallen på Södermalm oktober 1978–augusti 1982 dömdes han i april 1983 till rättspsykiatrisk vård. Han dömdes för sex våldtäkter, två våldtäktsförsök, två andra typer av sexbrott och för att ha spionerat på en kvinna genom hennes brevinkast.

• Södermannen rymde från Karsuddens sjukhus vid en utevistelse i juni 1983. En intensiv jakt på honom följde. "För en tid sedan har han rapporterats synlig i Stockholms skärgård där han fortsatt sitt tältliv. Nu fortsätter klappjakten i Stockholms innerstad", skrev TT i september.

• Över två år senare greps han på Arlanda efter att ha bott utomlands. 1987 skrevs han ut från sjukhuset.

Källa: Domar från Stockholms respektive Göteborgs tingsrätt, TT:s arkiv (TT).

FAKTA: "Södermannen"

Källa: TT, Expressen. Grafik: Alexander Jartsev.1 ÖVERGREPP UNDER KNIVHOT
De första övergreppen skedde i Göteborg mellan januari 1971 och september 1974. Han klättrade maskerad och knivbeväpnad in i lägenheter genom fönstren. Han fick snabbt namnet Fönstermannen.


2 DÖMS TILL FÄNGELSE
I april 1975 dömdes han till fyra års fängelse för tio våldtäkter, ett våldtäktsförsök och fyra grova hemfridsbrott då han tog sig in hos kvinnor med avsikt att våldta dem. Brotten begicks januari 1971 till september 1974.


3 FLYTTAR TILL SÖDERMALM
Efter avtjänat straff flyttade han till stadsdelen Södermalm i Stockholm.


4 VÅRD PÅ KARSUDDEN
I oktober 1978 våldtog han på nytt, och fram till augusti 1982 gjorde han sig skyldig till ytterligare tio våldtäkter och överfall, även denna gång genom att klättra in genom fönster. För brott begångna oktober 1978 till augusti 1982 dömdes han i april 1983 till rättspsykiatrisk vård på Karsuddens sjukhus i Katrineholm. Han dömdes för fem våldtäkter, två våldtäktsförsök, två andra typer av sexbrott och för att ha spionerat på en kvinna genom hennes brevinkast.


5 GRIPS PÅ ARLANDA
1983 rymde Södermannen från Karsuddens sjukhus i samband med en utevistelse i juni 1983. En intensiv jakt följde. Drygt två år senare greps han på Arlanda efter att ha bott utomlands.


6 ÅTALAS PÅ NYTT
1987 skrevs han ut från sjukhuset.


7 HEMMET
I dag åtalas den i dag 65-årige John Svahlstedt igen, den här gången vid Attunda tingsrätt. Han misstänks ha våldtagit en flicka, som var 14 år vid de första övergreppen, från maj 2010 till april 2011. Han åtalas också som misstänkt för våldtäkt alternativt köp av sexuell handling av samma flicka samt narkotikabrott. Orsaken till de olika sexbrottsrubriceringarna är att övergreppen misstänks ha skett under flera år och att hon hann fylla femton år.
Enligt åtalet har flera våldtäkter skett hemma i Södermannens bostad - en husvagn, som står uppställd på en camping i Sollentuna, norr om Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.