Foto: Skärmdump från Simon Wiesenthal-centretFoto: Skärmdump från Simon Wiesenthal-centret
 Foto: Skärmdump från Simon Wiesenthal-centret
Björn Söder (SD) är riksdagens andre vice talman. Foto: Sven LindwallBjörn Söder (SD) är riksdagens andre vice talman. Foto: Sven Lindwall
Björn Söder (SD) är riksdagens andre vice talman. Foto: Sven Lindwall

Söder sexa bland  antijudiska händelser

Publicerad

Han har påstått att judar inte är svenskar.

Nu har sverigedemokraten Björn Söders uttalande listats som den sjätte mest antisemitiska händelsen 2014 av internationellt ansedda Simon Wiesenthalcentret i USA.

Samtidigt slår SD-ledamoten tillbaka i ett försvarstal publicerat i israeliska tidningen Jerusalem Post.

"De som känner mig väl känner till mitt starka engagemang för staten Israel och det judiska folket", skriver han i debattartikeln.

Det har stormat kring riksdagens andre vice talman Björn Söder, SD, sedan han i en uppmärksammad intervju med DN-journalisten Niklas Orrenius i mitten av december uttalade sig om att samer, romer, kurder och judar inte är svenskar.

På frågan om det går att vara både jude och svensk, samtidigt, svarade han till DN:

– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.

Flera riksdagsmän markerade tydligt sitt ogillande i samband med en debatt i riksdagen några dagar senare och vägrade titulera honom herr talman.

Vänsterpartisten Karin Rågsjö inledde sitt anförande med den israeliska hälsningsfrasen:

- Shalom herr talman.

Amerikanska Simon Wiesenthalcentret placerar nu Björn Söders uttalande på sjätte plats på sin lista över de tio mest antisemitiska händelserna i världen under 2014.

– De har träffat helt rätt. De är hård konkurrens bland antisemitiska händelser, men han förtjänar en hög placering på den skamfyllda listan, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

”Ett väldigt hyckleri”

SD-ledamotens uttalande fick även stor uppmärksamhet i Israel, med rubriker som "Svensk politiker uppmanar judar att överge sin religion".

Kritiken har nu fått Björn Söder att uttala sig – även i Israel.

Han har skrivit en debattartikel som publicerades i den israeliska morgontidningen Jerusalem Post i måndags där han förklarar sin välvilliga inställning till Israel och beskriver hur han tidigare rest runt i landet och träffat israeliska politiker.

"När jag fick frågan om man kan vara jude och svensk samtidigt svarade jag att jag tror att de flesta människor med judiskt ursprung som blivit svenskar troligen delvis övergivit sin judiska identitet." skriver Björn Söder.

Han fortsätter:

"Tillsammans med en judisk kollega, på en resa i Israel våren 2012, besökte jag bland annat Samaria och Golanhöjderna för att skapa mig en förståelse för det judiska folkets situation i Israel. Jag besökte också knesset och träffade flera israeliska politiker."

Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet i Sverige, är förvånad över att Björn Söder väljer att skriva en debattartikel i en israelisk tidning:

– Om han ska försöka putsa sin fasad är det givet att det är ett bra sätt men jag är ändå lite förvånad över att man gör sig det omaket. Det är ett väldigt hyckleri, det han gav uttryck för i intervjun är antisemitiskt, säger hon.

”Inte taget ur sitt sammanhang”

Men riksdagens andre vice talman anklagar Niklas Orrenius för att ha tillskrivit honom åsikter han inte har:

"Några av mina uttalanden var dramatiskt tagna ur sitt sammanhang för att felaktigt tillskriva mig åsikter som inte motsvarar min verklighet. Politiskt partiska journalister och politiska motståndare har ytterligare förvrängt uttalandena, vilket resulterat i en presentation praktiskt taget motsatt mina faktiska uttalanden och åsikter."

Niklas Orrenius menar att det är en efterkonstruktion.

– Björn Söder vet att det inte var taget ur sitt sammanhang. Han höll ett föredrag om nationalism och svenskhet precis innan intervjun och han har godkänt precis alla sina citat, säger Niklas Orrenius.

Expressen har sökt Björn Söder för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag