Det har stormat kring riksdagens andre vice talman Björn Söder, SD, sedan han i en uppmärksammad intervju med DN-journalisten Niklas Orrenius i mitten av december uttalade sig om att samer, romer, kurder och judar inte är svenskar.
På frågan om det går att vara både jude och svensk, samtidigt, svarade han till DN:
– Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.
Flera riksdagsmän markerade tydligt sitt ogillande i samband med en debatt i riksdagen några dagar senare och vägrade titulera honom herr talman.
Vänsterpartisten Karin Rågsjö inledde sitt anförande med den israeliska hälsningsfrasen:
- Shalom herr talman.
Amerikanska Simon Wiesenthalcentret placerar nu Björn Söders uttalande på sjätte plats på sin lista över de tio mest antisemitiska händelserna i världen under 2014.
– De har träffat helt rätt. De är hård konkurrens bland antisemitiska händelser, men han förtjänar en hög placering på den skamfyllda listan, säger Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.
”Ett väldigt hyckleri”
SD-ledamotens uttalande fick även stor uppmärksamhet i Israel, med rubriker som "Svensk politiker uppmanar judar att överge sin religion".
Kritiken har nu fått Björn Söder att uttala sig – även i Israel.
Han har skrivit en debattartikel som publicerades i den israeliska morgontidningen Jerusalem Post i måndags där han förklarar sin välvilliga inställning till Israel och beskriver hur han tidigare rest runt i landet och träffat israeliska politiker.
"När jag fick frågan om man kan vara jude och svensk samtidigt svarade jag att jag tror att de flesta människor med judiskt ursprung som blivit svenskar troligen delvis övergivit sin judiska identitet." skriver Björn Söder.
Han fortsätter:
"Tillsammans med en judisk kollega, på en resa i Israel våren 2012, besökte jag bland annat Samaria och Golanhöjderna för att skapa mig en förståelse för det judiska folkets situation i Israel. Jag besökte också knesset och träffade flera israeliska politiker."
Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet i Sverige, är förvånad över att Björn Söder väljer att skriva en debattartikel i en israelisk tidning:
– Om han ska försöka putsa sin fasad är det givet att det är ett bra sätt men jag är ändå lite förvånad över att man gör sig det omaket. Det är ett väldigt hyckleri, det han gav uttryck för i intervjun är antisemitiskt, säger hon.
”Inte taget ur sitt sammanhang”
Men riksdagens andre vice talman anklagar Niklas Orrenius för att ha tillskrivit honom åsikter han inte har:
"Några av mina uttalanden var dramatiskt tagna ur sitt sammanhang för att felaktigt tillskriva mig åsikter som inte motsvarar min verklighet. Politiskt partiska journalister och politiska motståndare har ytterligare förvrängt uttalandena, vilket resulterat i en presentation praktiskt taget motsatt mina faktiska uttalanden och åsikter."
Niklas Orrenius menar att det är en efterkonstruktion.
– Björn Söder vet att det inte var taget ur sitt sammanhang. Han höll ett föredrag om nationalism och svenskhet precis innan intervjun och han har godkänt precis alla sina citat, säger Niklas Orrenius.
Expressen har sökt Björn Söder för en kommentar.