Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Söder i krismöte med säkerhetsansvarig i riksdagen

Björn Söder.
Foto: Cornelia Nordström

Lennart Gustafsson har övergripande ansvar för säkerhetsfrågor i riksdagshuset.

I dag har han haft samtal med Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder om riksdagsmannens misstänkta rasistattack.

– Det som framfördes där är självklart att de tycker som vi att det är oacceptabelt att någon utsätts för kränkningar, säger Gustafsson till Expressen.

Lennart Gustafsson säger att han kan bekräfta att en polisanmälan är upprättad avseende förolämpning.

Hur hanterar ni en sån här sak?

– Vi har ett samordningsansvar för arbetsmiljön i och med att det är en uppdragstagare som är drabbat. Det är aldrig acceptabelt att en medarbetare eller uppdragstagare utsätts för någon form av kränkning. Det vi gör i sådana här lägen är att vi tar kontakt med berörd huvudman, i det här fallet aktuellt partiets gruppledare.

– I övrigt samverkar vi med bevakningsentreprenören G4S kring det här. Självklart följer vi ärendet för att se vad som behöver göras för att säkerställa en god arbetsmiljö.

Hänvisar till gruppledare

Han vill inte avslöja några detaljer från sitt samtal med Björn Söder.

– Vi hänvisar till gruppledaren. Det som framfördes där är självklart att de tycker som vi, att det är oacceptabelt att någon utsätts för kränkningar.

– Alla kränkningar oavsett anledning är oacceptabla.

Reagerar starkt

Också vaktens arbetsgivare, säkerhetsföretaget G4S, reagerar starkt på uppgifterna om riksdagsmannens misstänkta rasistattack.

– Vi har policy som omfattar kränkande särbehandling oavsett var den kommer ifrån. Det är fullständig nolltolerans, vi tolererar inte det. Vi tillåter inte kränkande särbehandling. Utöver det har vi en värdegrund som omfattar hur vi ska agera gentemot varandra.

– Händer något av sådan art att det går i strid mot det här då hanterar vi det genom att försöka ta reda på så mycket som beskriver incidenten och det rapporteras vidare till berörd chef. Berörda chefer tar kontakt med den eller de som blivit drabbade. Även de som funnits i anslutning till den eventuella incidenten. Sen följs det upp genom samtal, personen som blivit drabbad.

Det finns en polisanmälan, biträder ni och stöttar den anställde i det på nåt sätt?

- Ja, det gör vi absolut. Vi biträder även polisen i utredningen, i alla lägen.

Ser ni allvarligt på det?

– Ja det är självklart. Visst är det så.

Vad är det som är allvarligt?

– Om man kränker en människa oavsett om det är mobbning, diskriminering eller trakasserier så det accepteras inte. Det är allvarligt. Det var därför det var angeläget för oss att ta kontakt med killen och följa upp hur han själv mår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.