Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Söder bojkottade partiledarens fest

Jimmie Åkesson på scen i Sölvesborg.
Foto: Christian Örnberg
Björn Söder.
Foto: Sven Lindwall

SÖLVESBORG. SD-toppen Björn Söder bojkottade Jimmie Åkessons fest i Sölvesborg i natt.

Flera riksdagsledamöter och andra ledande partiföreträdare som är i konflikt med partiledaren och gruppledaren Mattias Karlsson, dök inte heller upp.

Ett tiotal livvakter från Säkerhetspolisen skyddade partiledningen under festen.

Vid 22-tiden i går kväll gick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson upp på scen tillsammans med artisten Marcus Öhrn, sångare i bandet Bedårande barn.

Då hade de båda signerat hundratals sålda exemplar av en singel som de spelade in tillsammans tidigare i somras, i SD-ledarens bostad i Sölvesborg - en cover på det nationalistiska bandet Ultima Thules låt "Fädernesland".

– Jag är inte så insatt i politik, men jag backar upp Sverigedemokraterna, säger Marcus Öhrn, som tidigare var sångare i rockbandet Noice, till Expressen.

En del artister skulle nog tycka att det var kontroversiellt att spela på en fest för Sverigedemokraterna - men inte du?

– Nej, det skiter jag i. Det ska bli skitkul.

Jimmie Åkessons partiledarvikarie Mattias Karlsson var en av cirka 500 betalande partimedlemmar som dansade och sjöng under festen i Slottslängorna i Sölvesborg. Liksom EU-parlamentarikerna Peter Lundgren och Kristina Winberg, de kontroversiella bröderna Kent och Ted Ekeroth, och riksdagsledamoten Paula Bieler.

Samtidigt kan Expressen berätta att flera ledande företrädare bojkottade festen som slutade vid ett-tiden i natt. Bland dem andre vice talmannen Björn Söder, som enligt flera källor är i konflikt med både Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

Företrädaren saknades

Jimmie Åkessons företrädare på partiledarposten, riksdagsledamoten Mikael Jansson, var inte heller på plats. Enligt Expressens uppgifter prioriterade han i stället en resa till Brasilien med försvarsutskottet - liksom riksdagsledamoten Roger Richtoff. Den nuvarande vice partiordföranden Jonas Åkerlund dök inte heller upp.

Inte heller SD:s utrikespolitiska talesperson Julia Kronlid eller partiets tidigare säkerhetschef Bengt Malmberg, som sagt att han blivit "nerpissad av Richard Jomshof och övriga VU", var i Sölvesborg.

Ett tiotal livvakter från Säkerhetspolisen, flera polispatruller från Blekingepolisen och ett antal inhyrda väktare skyddade under gårdagen partiledningen och andra SD-företrädare.


I en tidigare version av texten stod att ungdomsförbundet SDU:s nya ordförandekandidat Jessica Ohlsson inte heller dök upp. Hon var dock närvarande på festen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.