Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialstyrelsen: Så mycket remdesivir behöver Sverige

Moderna ska testa sin vaccinkandidat på 30 000 människor i USA
Socialstyrelsen vill köpa in remdesivir till 10 000 patienter som insjuknat i covid-19.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna i Storbritannien med ansiktsskydd.Foto: STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK / STEPHEN CHUNG/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

3 juli godkände EU-kommissionen användningen av remdesivir för behandling av covid-19-sjuka patienter. 

Nu vill Socialstyrelsen köpa medicin till 10 000 patienter, uppger Dagens Nyheter

Socialstyrelsen gjorde förra veckan en revidering av de i juni önskade 4 800 doserna av remdesivir, till 10 000. 

– Vi har gjort en beräkning som utgår från 10.000 sjukhusvårdande patienter. Det mest troliga är inte att det blir så många, men vi har tagit höjd för ett värre scenario än det mest troliga, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, som arbetar i myndighetens beredskapsgrupp för coronapandemin till DN. 

I utredningsgruppen som arbetat fram uppskattningen ingår Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, och Sveriges regioner. 

Enligt Lindén betyder inte ökningen av antalet doser av läkemedlet att man tror att fler kommer drabbas.

– Det betyder inte att vi tror att fler kommer att drabbas utan nu har vi mer information och kan göra en säkrare bedömning. Tidigare gjorde vi en beräkning utifrån egna uppskattningar, säger han.

Kan förkorta sjukhusvistelsen

Läkemedlet remdesivir är sedan en dryg månad tillbaka rekommenderat av EU-kommissionen för användning av covid-19-sjuka patienter. 

Enligt studier som genomförts så kan användandet av läkemedlet förkorta sjukhusvistelsen för patienter med i genomsnitt fyra dagar, till totalt elva dagar, mot de som inte behandlats med remdesivir som hade en genomsnittlig sjukhustid på 15 dagar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.