Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialstyrelsen vägrar avslöja vårdens coronakapacitet

Socialstyrelsen är förtegen. Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Coronaviruset har drabbat över 80 000 personer. Foto: Steve Cho/Penta Press/Shutterstock / Copyright (c)

Socialstyrelsen håller det hemligt hur stor kapacitet vården har att isolera personer som smittats med cornaviruset, skriver Dagens Nyheter

I ett beslut som tidningen tagit del av står det: 

” Vår bedömning baseras på att handlingarna innehåller information som skulle kunna medföra att samhällets säkerhet skulle äventyras om de blev kända”. 

Risken för en allmän spridning av coronaviruset i Sverige bedöms fortfarande som låg av Folkhälsomyndigheten. Än så länge har bara två personer smittats av viruset i Sverige. 

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har kartlagt sjukvårdens beredskap för ett eventuellt utbrott i Sverige. Alla 21 regioner fick svara på enkätfrågor och faktafrågor från myndigheterna för en månad sedan. 

Dagens Nyheter har begärt att få ta del av den nationella statistiken över isoleringskapacitet och antalet intensivvårdsplatser i isolering. 

Nu meddelar Socialstyrelsen att uppgifterna omfattas av sekretess, detta eftersom man vill säkerställa att känsliga uppgifter inte röjs, det säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen till tidningen. Hon säger också att hon förstår att det finns ett allmänintresse för siffrorna.

– Vi har gjort bedömningen att detta är skyddsvärd information, sedan är det dock upp till varje region att göra sin bedömning, säger Taha Alexandersson till DN. 

Klarar av ett virusutbrott

Tidningen har kontaktat alla Sveriges regioner för att få fram statistik om situationen. Av alla regioner i Sverige är det bara en som väljer att presentera sina siffror, Region Jämtland Härjedalen. Det finns sju slussade isoleringsrum med kontrollerat undertryck samt fem vårdplatser och två undersökningsrum på infektionsavdelningen. Plus ytterligare ett rum på intensivvårdsavdelningen som kan användas med både över- och undertryck. 

Majoriteten av alla regioner har dock avböjt DN:s enkät med hänvisning till Socialstyrelsens beslut, trots att de har en möjlighet att göra en egen bedömning. 

En del regioner i Mellansverige, bland annat Region Värmland och Region Dalarna har svarat på DN:s frågor. Man vill inte specificera exakt hur många vårdplatser man har men man säger att man har gjort bedömningen att man har kapacitet att klara av ett utbrott av coronaviruset. 

Här är några av dagens största inrikesnyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.