Socialnämnden utreds efter ”Lilla hjärtats” död

Norrköpings kommun ska ha gjort flera allvarliga fel när det kommer till ”Lilla hjärtat”, enligt IVO.
Foto: PRIVAT
Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Arkivbild.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norrköpings kommun har gjort flera allvarliga fel i fallet med ”Lilla hjärtat”, enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Nu ska åklagare utreda om socialnämndens hantering av fallet varit brottslig. 

Beslutet kommer efter att en privatperson skickat in en anmälan mot socialnämnden.

– Jag kan bekräfta att vi mottagit en skrivelse från en privatperson som hänvisar till det beslut som tagits av IVO och vill att åklagare inleder förundersökning om brott i och med de brister som framförts på socialnämndens handläggning, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i ett pressmeddelande.

Åklagarkammaren i Norrköping kommer nu att upprätta en anmälan och åklagare ska gå över de uppgifter som IVO använt i sitt beslut.

– Det är i dag för tidigt att uttala sig om när åklagare kan fatta beslut i frågan om det ska inledas en förundersökning eller inte, säger Torsten Angervåg i pressmeddelandet.

”Barnets bästa har hamnat i skymundan”

Det var i januari som den treåriga flickan ”Lilla hjärtat” hittades död i sitt hem.

Innan dess hade hon flyttats från sitt fosterhem tillbaka till sina biologiska föräldrar trots att de hade missbruksproblem.

Norrköpings kommun har i sin egen granskning inte hittat några brister, men enligt IVO ska flera fel gjorts. Bland annat ska kommunen brustit i sitt ansvar och de ska ha hanterat orosanmälningar fel.

– Barnets bästa har hamnat i skymundan. Barnets rättigheter gavs inte tillräckligt stor vikt. IVO riktar kraftig kritik mot kommunen som vi menar inte tagit sitt yttersta ansvar, sa IVO:s generaldirektör Sofia Wallström vid den presskonferens där utredningen presenterades.

IVO:s kraftiga kritik i fallet om ”Lilla hjärtat”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.