Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialministern: Ojämlik vård skrämmer mer än skjutningar

Stor platsbrist råder på akutmottagningarna i Stockholm.
Socialminister Lena Hallengren. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Gängvåldet och skjutningarna kopplade till det måste stoppas – men vad som skrämmer mer än en ojämlik vård.

Det säger socialminister Lena Hallengren i en intervju i Barometern.

Socialdemokraterna måste prata mer om 73-punktsprogrammet. Det tycker socialminister Lena Hallengren är en av åtgärderna som bör göras för att rädda de sviktande väljarsiffrorna för S. Det säger hon i en intervju med Barometern. 

Samtidigt måste man ta i med hårdhandskarna mot den kriminella brottsligheten och gängvåldet som breder ut sig. 

– Vi måste stoppa gängkriminaliteten och otryggheten, det är alldeles nödvändigt. Det är vi också på väg att göra, men det kommer att ta tid, säger hon till Barometern. 

Samtidigt måste man också se till att ge väljarna valuta för pengarna och införliva de löften som man gick till val på 2018. Och det gäller på flera områden, säger socialministern:

”Måste leverera det vi lovat” 

– Men vi måste också leverera det vi har lovat och stå upp för den generella välfärden. Det gäller ekonomiska satsningar, som på pensioner, men också att skapa en jämlik sjukvård i hela landet.

Enligt Hallengren är en stor bov i dramat när det kommer till ojämlik vård att vissa får gå före i vårdkön tack vare privata sjukförsäkringar. 

Enligt Lena Hallengren hotas den jämlikheten hela tiden, inte minst av privata vårdförsäkringar där de med större plånbok tillåts går före i vårdkön.

– Det skrämmer mig ännu mer än skjutningarna, säger hon.

De senaste månaderna har den pressade situationen hos många vårdinstanser nått nya nivåer. För en vecka sedan larmade personal på Södersjukhuset på söndagskvällen om en ohållbar situation. Sjukhusets vårdplatser var då fulla, samtidigt som 91 patienter var på akuten – och 25 personer väntade på att få komma in. 

Efter att situationen väckte stor uppmärksamhet besökte Lena Hallengren akuten i veckan. I Region Stockholm är det de forna allianspartierna och Miljöpartiet som styr över sjukvården, vilket ministern påtalade under besöket:

– Detta är regionernas ansvar på samma sätt som försörjningsstödet är socialtjänstens ansvar, en kommunal angelägenhet. Och när man har en regionledning som säger att man har allt under god kontroll så låter det ju inte heller som att regionen är intresserad av stöd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.