Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialministern: ”Inte så att andra länder stänger gränser”

Samordnar alla myndigheter efter nya coronafallet i Göteborg.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STELLA PICTURES
Britta Björkholm Folkhälsomyndigheten, Per Follin smittskyddsläkare och Elda Sparrelid, chefsläkare vid Region Stockholm berättade om fler smittade med coronaviruset på tordagskvällen.Foto: JONAS GRÖNVIK/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att hon är trygg med att regeringen hittills vidtagit nödvändiga åtgärder för att stoppa spridningen av corona.

Samtidigt varnar experter för att Sverige inte alls är rustat för ett nationellt utbrott.

– Det är inte så att andra länder går upp i stabsläge, stänger gränser eller har screening på flygplatserna. Det är inte riktigt så, säger Lena Hallengren (S).

Sverige kommer sannolikt få fler fall av det nya coronaviruset, enligt både Folkhälsomyndigheten och utomstående experter.

– Jag är inte orolig för spridningen, jag tycker vi har bra koll, säger Lena Hallengren (S).

I måndags meddelade regeringen att Sverige bidrar med 40 miljoner kronor till WHO för att stoppa den globala spridningen. Några andra mer konkreta beslut från regeringens sida för att minska spridning i Sverige finns inte just nu, enligt socialministern.

Ministern: Får göra prioriteringar i vården

Hon hänvisar till att regeringen redan klassat sjukdomen covid-19 som samhällsfarlig, vilket ger smittskyddsläkare mandat att till exempel spärra av områden och besluta om karantän. Ministern kan inte svara på om regeringen kommer att ge mer pengar till sjukvården för att kunna behandla fler.

– När det handlar om beredskap i sjukvården kommer det aldrig vara så att man för säkerhets skull har jättemånga sjukhussängar som står tomma för att det eventuellt kommer människor med covid-19. Utan det handlar om att man i takt med utvecklingen, kanske måste göra prioriteringar efter behov och kanske prioritera bort annat.

Om det blev ett större utbrott i Sverige, hur skulle alla få plats på sjukhusen?

– Ett utbrott kan vara väldigt olika, det beror på vad man ser som ett utbrott. Det handlar hela tiden om att anpassa åtgärderna efter hur många det är. Och i första hand ska man inte åka till ett sjukhus, utan se till att inte gå hemifrån och ringa 1177 och stå i kontakt med sjukvården. Vi vet ju att det är väldigt olika vilka symptom man får, för många blir det inte mer än lindriga symptom.

Stefan Löfven samlar krisgrupp 

Senare under torsdagen meddelade regeringen att man beslutat att samla det så kallade Krishanteringsrådet. Det berättade Stefan Löfven, som är på plats i Jämtland och reser runt, vid ett pressuppbåd. Rådet består av olika myndigheter som kallas in, bland annat Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen. Tanken är att rådet ska samordna alla myndigheter, berättade Löfven vid pressuppbådet.   

– De har ett ansvar att koordinera och samarbeta så vi verkligen hanterar det här på ett bra sätt, säger han till Aftonbladet

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, bedömer att det kommer att bli problem om Sverige får många fall:

– Material kommer ta slut, det blir svårt att ordna sängplatser, mycket av den vanliga verksamheten som vi bedriver på sjukhus kommer också att störas.

Åkesson: ”Vill inte bli del av en spridningskedja”

Expressen har sökt samtliga partiledare om deras syn på Sveriges beredskap för ett större utbrott av corona. Endast ett fåtal har återkommit.

”Läget kan mycket väl bli svårt om många fall inträffar samtidigt”, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett mejl. Han skriver också att partiet är positiva kring screenings på flygplatser.

”Jag har börjat bli mer orolig senaste veckan. Jag skulle avstå från att resa till platser där smittan har fått fäste. Främst för att själv inte bli del av en spridningskedja”, skriver Åkesson vidare.

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson anser att man ”måste ta rapporteringen och människors oro på allvar”, men samtidigt lita på ansvariga myndigheter och profession ”som bedömer att läget är under kontroll”.

Isabella Lövin (MP) svarar 

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, miljö- och klimatminister samt vice statsminister, förstår att personer känner oro inför smittspridningen. Men tycker att man ska hålla sig till myndigheternas råd. 

– Våra expertmyndigheters bedömning är att beredskapen är god i alla landets regioner. Regeringen fattade också tidigt beslut som gett befogenheter att sätta in särskilda insatser om så krävs för att förhindra smitta. Vi har också gett 40 miljoner extra till WHO för att bekämpa corona internationellt. 

Tycker du att Sverige borde införa screenings på flygplatser?

– Nej, inte i nuläget. Ansvariga myndigheter liksom WHO säger att det mest effektiva sättet att skydda människor i Sverige från smittan är att ge information om vad man ska tänka på och vart man ska vända sig vid symptom. 

 Är du själv orolig för spridningen?

– Jag är trygg med beredskapen i Sverige men det är klart att jag också är bekymrad när vi ser många människor drabbas runtom i världen. Jag lyssnar till UD:s reserekommendationer och uppmuntrar andra att göra det också. 

Hallengren: ”Kan komma lägen med andra åtgärder”

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att det kan komma att vidtas olika typer av åtgärder för att stoppa spridning i Sverige, men att det nu inte går att spekulera om vad det skulle kunna vara.

– Sverige har väldigt tät kontakt med EU-länder, WHO och de andra länderna i Norden för att se till att vi samarbetar kring det. Sedan säger jag inte att det inte kan komma lägen där vi vidtar andra åtgärder, men det är inte där vi är nu. 

Se hela presskonferens med Folkhälsomyndigheten

Fem nya fall rapporterades på torsdagskvällen – totalt sju bekräftade i Sverige.

Chefsjuristen om corona: Detta gäller på arbetsplatsen

Hedda Mann på Arbetsgivarverket om dina rättigheter vid smitta.

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Dagens största nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.