IVO:s utredning, som presenterades tidigare i veckan, pekade på allvarliga brister i vården av coronasjuka patienter på 98 äldreboenden i landet.
20 procent av patienterna fick ingen individuell läkarbedömning, bara 5-7 procent fick fysiskt träffa en läkare, och nästan ingen av regionerna följde regelverket kring vård i livets slutskede.
I SVT:s ”Agenda” kommenterade Lena Hallengren (S) kritiken – men menade att den också behövde ”nyanseras”.
– Det finns brister, men det finns 1700 boenden och på 98 av dem har man tyckt att det här måste man gå vidare på, men på många äldreboenden har man en struktur där det fungerar. Men med det inte sagt att man inte måste göra mycket mer, sa hon.
”Klart att man inte kan göra det över telefon”
Hon fick frågan om felen beror på systemet i stort, och svarade att det inte är hennes bild – i så fall hade ju kritiken riktat sig till alla verksamheter i Sverige.
Hon syftar på att inte alla 1 700 boenden har fått kritik – men det är inte heller alla 1 700 boenden som granskats. IVO har utgått från de boenden där det ”framkommit indikationer” på att det finns brister.
Lena Hallengren konstaterade ändå att ”något är fel”.
– Nånting är ju fel, nåt annat kan jag inte säga, men lagstiftningen är tydlig kring att vård ska ske efter behov och att alla har rätt till individuell bedömning. Det är klart att man inte kan göra den på telefon eller inte tala med vare sig den enskilde eller med anhöriga.
Hallengren: Titta på den medicinska kompetensen
Socialminister Lena Hallengren poängterade att det är regionernas ansvar att göra förändringar utifrån IVO:s granskning, innan den 15 januari.
Programledaren Anders Holmberg frågade vad hon själv och regeringen har för ansvar.
– Att tillskjuta resurser. Vi måste titta på den medicinska kompetensen, och tydliggöra den. Vi måste ha tillgång till mer medicinsk personal i äldreomsorgen, se till att de som jobbar där har undersköterskekompetens. Och schysta villkor, så att de faktiskt kan göra ett bra jobb varje dag man går till jobbet.