Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen tvingas nu backa från vaccinmålet

Lena Hallengren: Därför sprack vaccinmålet.
Socialminister Lena Hallengren deltar på presskonferensen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Planen var att alla vuxna skulle vara vaccinerade under första halvårsskiftet. 

Trots vaccinförseningar har man vidhållit att målet kommer att kunna genomföras – fram tills nu, vilket Expressen kunde avslöja under förmiddagen.

Istället är prognosen att alla vuxna i Sverige ska ha fått en första dos den 15 augusti.

SKR har tidigare under våren berättat att Sverige behöver 15 miljoner vaccindoser för att klara målet om att alla vuxna ska vara vaccinerade före halvårsskiftet. 

Som leveransprognoserna ser ut nu ser det ut att vara långt borta.

Nu meddelar regeringen att vaccinmålet inte kommer kunna hållas, vilket Expressen avslöjade.

Istället ska alla som vill över 18 år ha fått en första dos den 15 augusti, enligt regeringen.

Det finns än så länge inga uttalade mål om när svenskarna kommer kunna få sin andra dos. Regeringen gör tydligt att det handlar om när leveranserna kommer och att man inte kommer glesa ut doser för att ”nå några mål”.

– Det kan man med säkerhet inte säga, det beror, som nästan är allmänt känt numera tror jag, på vilket vaccin man får, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Sveriges nya vaccinmål

Tidigare var prognosen att alla svenskar som vill över 18 år skulle vara vaccinerade vid halvårsskiftet, alltså den 30 juni.


På torsdagen reviderades målet, på grund av försenare vaccinleveranser.


För personer över 65 år gäller nu: Minst en vaccindos den 16 maj.


För personer generellt över 18 år gäller nu: Minst en vaccindos den 15 augusti.


Källa: SKR, regeringen

”Fantastisk framgångssaga”

Nu ska Folkhälsomyndigheten kunna ta fram nya prognoser för vaccinmålet löpande. 

– För vissa vaccin kanske vi kan minska intervallen så att det blir kortare tid till andra dosen. Det kommer att vara ganska flexibelt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Läget som varit nu, där personer behöver ombokas för vaccination på grund av förseningar, har inte varit bra, enligt SKR. 

– Det här riskerar att skada förtroendet, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation och pekar på vaccinationsviljan.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tycker det är ”naturligt” att det nu finns ett flexibelt vaccinmål.

– Totalt sett, att vi kommer ha vaccinerat så många människor till sommaren och under sommaren, det är en fantastisk framgångssaga tycker jag, säger Bergström till SVT.

Har inte velat skjuta på målet

Både Pfizer och Astra Zeneca har haft problem med leveranserna under vintern och våren, men både SKR och regeringen har flera gånger inte velat säga att målet kommer skjutas upp.

Statsepidemologen Anders Tegnell sa att det blir ”allt tuffare” och under gårdagens meddelade Lena Hallengren att ”det finns väldigt mycket som talar för att vi inte har gett alla två doser under första halvåret”. 

– Problemet är att det inte finns några kända lager av godkända vaccin, säger socialminister Lena Hallengren (S) dagen efter.

– Det blir en förskjutning av målet, till följd av att man inte kan leverera vaccinerna, sa en person med insyn inför presskonferensen.

Miljardstöd öppnar för evenemang i sommar

Under dagens presskonferens med kultur- och demokratiminister Amanda Lind informerades det om stöd om kultur- och idrottsfrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.