Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialistpartiets glädje – dubblade sitt resultat

Di:s Maria Phillips om läget inför norska valet.
Bjørnar Eide Moxnes, partiledare för Rødt, och Une Bastholm, Miljøpartiet de Grønne.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Bjørnar Eide Moxnes på väg till måndagens debatt i samband med valet.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA/MARIUS GULLIKSRUD STELLA PICTURES

Norska Rødt ligger till vänster om svenska Vänsterpartiet.

De säger sig arbeta för en fredlig övergång från kapitalism till socialism.

Och partiet gjorde ett succéval på måndagen, dubblade sitt stöd – och fick 4,7 procent i norska stortingsvalet.

Rødts valprogram handlar om ”Forskjells-Norge” (Skillnadernas Norge). De vill stöpa om det till ett samhälle byggt på ”likvärdighet”, införa sex timmars arbetsdag och lämna kapitalismen för socialismen.

Inför valet förklarade Markus Hansen, en av medlemmarna i Rødts partistyrelse, partiets mål för Kommunistiska paritets tidning, Proletären.

– Det handlar om att skapa en folkrörelse, och få ännu fler att förstå att vi måste göra oss av med det här systemet där profithänsyn alltid går före klimat, arbetsliv och allt annat, säger han.

Partiet grundades 2007 och hade fram till 2017 fått mellan 1,1 och 1,3 procent av rösterna. Men för fyra år sedan fick de 2,4. Det räckte för att partiledaren Bjørnar Moxnes skulle få en plats i stortinget.

Vill skriva avtal med nya regeringen

Inför valet pekade Markus Hansen på att det var den enskilt största anledningen till uppsvinget i opinionen, där de inför valet pendlat mellan fyra och fem procent.

– Vi har fått ut vår politik mycket bättre. Vi får delta i tv-debatter och får mycket mer plats i media än tidigare. Rødt behandlades som ett mikroparti innan vi kom in i stortinget.

Rødts viktigaste valfrågor har varit att verka för ett stopp av vinster i välfärden, förbjuda visstidsanställningar och förbjuda bemanningsföretag. Därtill vill man också omförhandla Norges EES-avtal med EU.

Gårdagens valresultat innebär att Arbeiderpartiet, tillsammans med samarbetspartierna Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti, gör sig redo att bilda regering i Norge med en stortingsmajoritet i ryggen.

Samtidigt som Rødt gör ett succéval och får åtta mandat, har de har inte på något sätt fått en vågmästarroll.

– Vi vill gärna få till ett avtal med en ny regering för att kunna staka ut en ny kurs för vårt land. Vi är redo för samarbete, men också för att pressa regeringen för att få till en reell förändring, säger partiledaren Bjørnar Moxnes till norska NTB.

Huruvida de får igenom något avtal återstår att se. Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre berättade i natt att han kommer samtala med alla partier.

– Vi ska ta oss tid för att grunden för en ny regering blir så bra och säker som möjligt.

Statsvetaren: ”Väldigt klar rödgrön seger”

Statsvetaren Svein Tore Marthinsen om att Jonas Gahr Støre blir Norges nya statsminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.