Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraternas vårmotion presenteras

Magdalena Anderssons motförslag mot Anders Borgs kommer att bygga på den budgetmotion som partiet presenterade i höstas.
Foto: Jens L'Estrade

På söndagskvällen gick Magdalena Andersson, S, till angrepp mot Anders Borg, M, i SVT:s "Agenda".

Dagen efter kallade båda två till presskonferenser – och Borg kritiserade Anderssons budgetutspel.

– Konsekvenserna blir naturligtvis på sikt lägre tillväxt och en långsiktigt högre arbetslöshet, sa finansministern.

S avsätter 775 miljoner kronor för att kunna minska storleken på klasserna i skolan.

Det skulle kunna finansieras genom att höjningen av alkohol- och tobaksskatterna införs redan 1 juli 2014.

Det berättade Magdalena Andersson under en pressträff i dag.

Magdalena Anderssons motförslag mot Anders Borgs kommer att bygga på den budgetmotion som partiet presenterade i höstas.

Utöver finansieringen av skolsatsningen presenterade Socialdemokraternas skugg-finansminister fler detaljer om hur den så kallade 90-dagarsgarantin ska införas om de vinner valet.

Ett första steg i 90-dagarsgarantin, det så kallade utbildningskontraktet, tidigareläggs till andra halvåret 2014. Om S skulle ha suttit i regeringen skulle 5 000 platser ha varit på plats i slutet av året. Kostnaden för detta bedöms till 200 miljoner kronor i offentlig sektor.

S vill också ha sommarskola för niondeklassare som inte klarar behörigheten till gymnasieskolan, säger Andersson. Att införa det redan i sommar bedöms kosta 70 miljoner kronor.

"Bättre sommar för skoltrötta"

Kommuner som erbjuder sommarjobb till dem som studerar ska premieras. 80 miljoner kronor vill S satsa på ett sådant lockbete för mer sommarjobb.

Många kommer att gå ut nian utan fullständiga betyg i juni. För att de ska kunna börja gymnasiet i höst föreslås sommarskola. Eftersom den inte kan bli obligatorisk, lanseras lockbetet om sommarjobb i kommunen.

– Det skulle bli en mycket bättre sommar för skoltrötta ungdomar än vad de får med den här regeringen, sa Andersson på en presskonferens.

Hon sa även att förslaget om mindre klasser borde införas redan i höst.

– Det finns en majoritet för det i riksdagen.

S vill även avskaffa det partiet kallar "moderatmiljarden" till de rikaste kommunerna i landet.

– Vi vill bygga hyresrätter i stället, sa Magdalena Andersson.

Högre a-kassa "lågoddsare"

Andersson kallade förslaget om högre a-kassa för en "lågoddsare" i det kommande valmanifestet. Men hon ville inte svara på om det blir exakt samma förslag som fanns med i partiets höstbudgetmotion.

När Miljöpartiet nyligen presenterade sin skuggbudget valde man att ta höjningen i två steg, eftersom det skulle bli för dyrt annars.

Bland de stora satsningarna i budgeten i höstas fanns fler platser inom vuxenutbildningen och högskolan, fler yrkesintroduktionsjobb, nya så kallade extratjänster för långtidsarbetslösa, höjt tak i a-kassan, höjd ersättning och slopad bortre gräns i sjukförsäkringen, höjt barnbidrag, sänkt skatt för pensionärer, kortare sjuklöneansvar för företag och statliga pengar till fler vårdplatser.

Socialdemokraterna har under våren presenterat några förslag på hur de vill använda de 32 miljarder kronor de samlat ihop i finansiering av reformer under nästa mandatperiod.

Sänkt skatt för pensionärer

De vill lägga 2,5 miljarder kronor på 30 000 fler platser inom komvux, yrkesvux och yrkeshögskola från 2015. Det uppges vara 900 miljoner kronor mer än vad S förslog i budgetmotionen i höstas.

S vill också lägga två miljarder kronor på fler vårdplatser och sänka skatten för pensionärer med 50 kronor i månaden 2015. Båda förslagen fanns med redan i höstens budgetmotion.

S har också presenterat förslag på ett par förändringar i årets budget. Partiet vill redan till halvårsskiftet överföra 400 miljoner kronor från försvarets anslag för internationella anslag till verksamheten i Sverige. S vill dessutom utöka barnmorskeutbildningen med 100 platser redan i höst.

Nordeas chefekonom Annika Winsth känner igen de flesta förslagen i Socialdemokraternas nya budgetdokument.

– Det är inte så mycket nytt, men man kan se att de utgår från regeringens prognos och den tror vi är lite för optimistisk. Så de står inför större utmaningar, framför allt under 2015 och 2016, än de själva målar upp, säger Winsth.

"Ganska mycket småduttande"

Hon konstaterar att S som väntat har fokus på skola och jobb, men bedömer att de socialdemokratiska förslagen har karaktären av "spridda skurar":

- Inga nya kraftfulla förslag utan ganska mycket småduttande. En del av de här förslagen har också forskningen sågat, som till exempel mindre klasser. Mycket av forskningen visar ju att det är andra saker som är viktigare i skolan, säger Winsth.

Hon menar också att politikerna inte ska skapa några nya jobb; de kan bara skapa strukturen så att företagen kan skapa jobb.

– Men här ser jag ganska lite strukturförändringar.

Magdalena Anderssons presskonferens kom dagen efter att hon angripit Anders Borg i SVT:s "Agenda" där hon bland annat sa:

– Det är ju faktiskt helt tokigt.

Borg kritiserade förslagen

Finansminister Borg kallade på måndagen även till en egen presskonferens där han recenserade Anderssons budgetförslag.

Hans kritik grundade sig bland annat på att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet alla lovar stora satsningar till olika grupper och att det kommer att bli svårt att finansiera alla oppositionens löften vid en eventuell valvinst.

– Det är klart att det här kommer, gradvis och stegvis, skapa budgetkonflikter som leder till att man får svagare skyddsvallar om det här blir regeringspolitik. Konsekvenserna av det blir naturligtvis på sikt lägre tillväxt och en långsiktigt högre arbetslöshet, sa han.

Borg menade också att det är hushållen som får betala för alla löften.

– Vår bedömning är att om man höjer skatterna så mycket som de samlade vänsterpartierna vill göra då kommer det motsvara att vi får en försvagning av hushållens ekonomi på 500 kronor i månaden, sa Borg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.