Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraternas toppjobbshyckleri

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven och Socialdemokraterna kritiserade den förra regeringen för att den gav toppjobb till moderater. På ett halvår har den nye statsministern gett 24 partikamrater toppjobb.
Foto: Sven Lindwall
20 november 2014: Dan Eliasson, tidigare statssekreterare vid justitiedepartementet, utses till rikspolischef.
Foto: Olle Sporrong
22 december 2014: Lena Sommestad, tidigare miljöminister, utses till styrelseordförande i stiftelsen Nordiska museet.
Foto: Nils Petter Nilsson
26 februari: Åsa-Pia Järliden, LO-ekonom, tar plats i regeringens analysgrupp Arbete i framtiden. 21 maj: Åsa-Pia Järliden Bergström blir ny ledamot i AP-fondernas styrelser.
26 februari: Luciano Astudillo, tidigare S-riksdagsledamot, tar plats i regeringens analysgrupp Arbete i framtiden.
Foto: Roger Vikström
26 februari: Annelie Nordström, ordförande för Kommunal, tar plats i regeringens analysgrupp Arbete i framtiden.
Foto: Jens L'Estrade
26 februari: Klas Eklund, tidigare politiskt sakkunnig på finansdepartementet och i statsrådsberedningen, tar plats i regeringens analysgrupp Arbete i framtiden.
Foto: Roger Vikström
26 februari: Lisa Pelling, utredningschef på tankesmedjan Arena idé, tar plats i regeringens analysgrupp Global samverkan.
26 februari: Loa Brynjulfsdottir, enhetschef på LO, tar plats i regeringens analysgrupp Global samverkan.
26 februari: Ilija Batljan, tidigare landstingsråd i Stockholm, tar plats i regeringens analysgrupp Grön omställning.
Foto: Magnus Jönsson
26 februari: Jonas Karlsson, landstingsråd och S-ordförande i Örebro, får uppdraget att leda regeringens analysgrupp Grön omställning.
26 februari: Thomas Östros, tidigare näringsminister, nomineras till exekutivdirektör för IMF.
Foto: Gunnar Seijbold
5 mars: Ilmar Reepalu, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Malmö, får i uppdrag att ta fram förslag på ett nytt regelverk för den offentliga finansieringen av privat utförda välfärdstjänster.
Foto: Peo Möller
5 mars: Peter Weiderud, tidigare ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, utses till direktör för Svenska institutet i Alexandria.
12 mars: Jan Nygren, tidigare samordningsminister, utses till ordförande i styrelsen för Försvarets materielverk.
Foto: Sven Lindwall
1 april: Anders Lönnberg, ledamot i landstingsstyrelsen i Stockholms län, utses till nationell samordnare för Life science.
Foto: Roger Vikström
9 april: Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, utses till ledamot i regeringens Skolkommission.
Foto: Christian Örnberg
17 april: Ola Pettersson, chefsekonom, LO, utses till ny ledamot i Arbetsförmedlingens styrelse.
17 april: Andreas Schönström, nuvarande S-kommunalråd i Malmö, utses till ny ledamot i Arbetsförmedlingens styrelse.
Foto: Joachim Wall
22 april: Johan Löfstrand, nuvarande vice ordförande i civilutskottet, utses till utredare för strängare krav på snabblåneföretagen.
7 maj: Berit Högman, nuvarande vice gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, förordnas till ny ordförande i styrelsen för Riksteatern.
21 maj: Kristina Mårtensson, Samhällspolitisk chef på Kommunal, blir ny ledamot i AP-fondernas styrelser.
Foto: Kristofer Sjögren
21 maj: Åsa Kullgren, tidigare finanslandstingsråd i Sörmland, blir ny ledamot i AP-fondernas styrelser.
26 maj: Jens Henriksson, tidigare statssekreterare på finansdepartementet, får i uppdrag att utreda överskottsmålet.
Foto: Gunnar Seijbold
28 maj: Lars Danielsson, tidigare statssekreterare hos Göran Persson, utses till ny ambassadör i Berlin.
Foto: Jan Düsing
1 / 26

VÄSTERÅS. Socialdemokraterna kritiserade den förra regeringen för att ge toppjobb till moderater.

I dag kan Expressen berätta att Stefan Löfven på bara ett halvår gett 24 partikamrater nya toppjobb.

– Det ska inte vara ett kriterium att ha socialdemokratisk partibok för att kunna få jobb inom statliga myndigheter, säger riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M).

Så sent som för två år sedan rasade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin mot alliansregeringens utnämningspolitik.

– Partifärg verkar vara väldigt avgörande, hävdade Carin Jämtin då i en intervju för TV4:s Nyheterna.

I dag är det hon som kritiseras av samma anledning – av Moderaterna.

– Det är en oroväckande trend som vi ser. Alliansen professionaliserade utnämningspolitiken, och nu ser det ut som om Socialdemokraterna återgår till en ordning där partifärg går före kompetens, hävdar M-riksdagsledamoten Erik Bengtzboe.

Expressens genomgång av den rödgröna regeringens utnämningar sedan maktskiftet visar att Stefan Löfven gett 24 partikamrater nya toppjobb.

"Viktigt maktinstrument"

Efter bara en månad på nya jobbet utsåg han den tidigare S-statssekreteraren Dan Eliasson till ny rikspolischef, och en månad senare fick den tidigare S-miljöministern Lena Sommestad uppdraget som styrelseordförande i stiftelsen Nordiska museet.

Och så har det fortsatt.

– Utnämningspolitiken är ett viktigt maktinstrument för regeringen, bara misstanken på att det missbrukas är allvarligt för förtroendet för Sverige, säger Erik Bengtzboe.

I juli 2012 debatterades den dåvarande regeringens utnämningspolitik i riksdagen. S-riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson konstaterade då att det "knappast är en slump" att så många moderater fått jobb som landshövdingar, ambassadörer och generaldirektörer:

– När en person med bakgrund i något av de fyra regeringspartierna lämnar ett uppdrag så ersätts alltså hon/han med en person som också har den bakgrunden. Kravprofilen som Mats Odell hänvisade till 2008 kan därmed tolkas som att man måste vara medlem i ett av de fyra regeringspartierna för att komma i fråga, vilket inte kan anses som tillfredställande ur ett demokratiskt perspektiv.

Presenterar motlista

Eva-Lena Jansson frågade sedan den ansvarige ministern Stefan Attefall:

"Avser statsrådet att vidta några åtgärder angående regeringens nuvarande utnämningspolitik?"

Expressen mötte i går S-partisekreteraren Carin Jämtin under en pressträff. Hon ville då inte kommentera utnämningarna utan hänvisade till regeringen:

– Vi kan ta fram en person som kommenterar om vi vet vad det handlar om.

Några timmar senare återkommer Jämtins pressekreterare med en lista på 18 namn på utnämningar som enligt partisekreteraren har en borgerlig anknytning samt en skriftlig kommentar från Jämtin:

"Regeringen har tillsatt kompetenta personer till alla statliga tjänster och det finns flera exempel också på moderater och personer med bakgrund i de andra borgerliga partierna som utnämnts av regeringen."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.