Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraternas nya slogan inför valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin och partiledare Stefan Löfven tror på partiets nya slogan.

"Alla ska med" hette det för några år sedan.

Nu har Socialdemokraterna en ny slogan: "Ett bättre Sverige. För alla."

Bland 200 förslag utsågs den till den mest valvinnande.

– Vi delar upp budskapet i två viktiga delar, vi vill att Sverige ska bli bättre och vi vet att Sverige kan bli bättre, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Expressen.se.

Socialdemokraterna laddar för valrörelsen, med en ny slogan. Ungefär 200 förslag kom in och valet föll till slut för "Ett bättre Sverige. För alla."

Frasen har jobbats fram inom partiet – med stöd av reklam­byrån Granath.

Carin Jämtin: "Kravfyllt begrepp"

Enligt Carin Jämtin svarar sloganen på vad S vill uppnå, ­vilken riktning partiet vill att Sverige ska gå och hur de menar att människor ska förhålla sig till varandra.

– Vi ville ha en slogan som dels beskriver vår politik och våra visioner för framtiden, men som också känns som en samlande slogan för oss själva i valrörelsen och också för många andra, säger Carin Jämtin och fortsätter:

– Med "För alla" så menar vi ju verkligen att i vårt Sverige så måste alla vara med och bidra på sitt allra bästa sätt. Alla måste anstränga sig, om man går i gymnasieskolan eller jobbar eller vad det nu kan vara. Men alla har också rätt att kräva att samhället ser till att man har möjlighet att gå ut skolan, eller ta ett jobb om man är arbetslös. Så "För alla" är verkligen ett samlande men också kravfyllt begrepp.

"Punkten har diskuterats"

Varför delas sloganen upp med en punkt?

– Den samlar ihop vår politik på ett bra sätt, och vi kan använda den på ett väldigt tydligt sätt. Jag vet att den här punkten har diskuteras, och det hade säkert blivit hyfsat även utan punkten, men för mig blir det en tydligare slogan med punkten.

Carin Jämtin berättar att processen fram till en slutgiltigt vald slogan var lång.

– Ja vi hade hur många som helst från början och vi singlade ut några olika grupperingar av slogans kan man säga. Sedan lekte vi med de här orden i lite olika varianter, och i slutändan var nog det här ganska självklart. Men det tog en stund, det gjorde det. Men det var en rolig process faktiskt. Att hitta något som både känns hemma Socialdemokratiskt, men som också pekar ut en förnyelse och vart vi vill gå, säger Carin Jämtin till Expressen.se.

Kostnaden ryms i totala budgeten

Sloganen kommer att ­finnas med under hela Socialdemokraternas valrörelse inför riskdagsvalet och i samband med EU-val­rörelsen i maj. Kostnaden för den nya sloganen ryms inom partiets totala budget för årets valkampanjer, 70 miljoner kronor.

Den senaste parollen ”Alla ska med” kom år 2004.

FAKTA

Experternas getingbetyg på Socialdemokraternas nya slogan:

Marianne Djudic, 54, pr-konsult:

•4 getingar

"Den är bra. De får in väldigt mycket i de här orden, de vill väldigt mycket. Och det man först tänker på är ju det som ligger närmast en själv när man ser det här. Vill man att äldreomsorgen ska bli bättre, skola, eller vad det nu kan vara. Sen är det väldigt bra att de delar upp det med punkt emellan, att det verkligen innefattar alla i Sverige".

Paul Ronge, 62, pr-konsult:

•3 getingar

"Det första man tänker är ju: Vem skulle säga emot? Vem vill inte ha ett bättre Sverige? Det verkar vara det som Socialdemokraterna vill vinna valet på, allt för alla, inte störa någon, inte utmana någon. Och det konstiga är att det kan fungera, om man vill vinna valet är det ju rätt bra att inte reta upp någon. Jag tänker på "Yes we can" som Obama hade. Det är ju inte heller speciellt kontroversiellt".

FAKTA

Här är partiernas slogans

Socialdemokraterna

1994 Sverige behöver en ny färdriktning.

1998 Med omtanke om framtiden.

2002 Tillsammans för trygghet och utveckling.

2006 Alla ska med.

2010 Vi kan inte vänta.

2014 Ett bättre Sverige. För alla.

Moderaterna

1994 Framtidens idéer - det bästa för Sverige.

1998 Gör det möjligt för Sverige.

2002 Frihet för Sverige.

2006 Sveriges nya arbetarparti.

2010 Sveriges enda arbetarparti.

2014 Arbetskraften lyfter Sverige.

Här är partiernas slogans

Socialdemokraterna
1994 Sverige behöver en ny färdriktning.
1998 Med omtanke om framtiden.
2002 Tillsammans för trygghet och utveckling.
2006 Alla ska med.
2010 Vi kan inte vänta.
2014 Ett bättre Sverige. För alla.


Moderaterna
1994 Framtidens idéer - det bästa för Sverige.
1998 Gör det möjligt för Sverige.
2002 Frihet för Sverige.
2006 Sveriges nya arbetarparti.
2010 Sveriges enda arbetarparti.
2014 Arbetskraften lyfter Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.