Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Socialdemokraterna tycker också så här”

Expressen sänder eftersnack efter kvällens partiledardebatt.
Svend Dahl.
Foto: Tobias Björkgren
Marja Lemne
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

L, M, KD och SD har lagt fram ett gemensamt förslag på migrationsområdet.

Det sticker ut att Sverigedemokraterna nu får vara med.

– Det centrala är att Socialdemokraterna också tycker så här egentligen, säger Svend Dahl, liberal statsvetare och chefredaktör för Timbros nätmagasin Smedjan.

– Valrörelsen har börjat, kan man säga. På allvar, säger Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola.

Partierna går nu ut med ett förslag om en ny migrationslag, som det ska röstas om i juni.

– Det finns en potential att det avdramatiserar samarbetet mellan de här partierna. Det blir mycket svårare att utmåla samarbete som inkluderar Sverigedemokraterna som något farligt, säger Svend Dahl, liberal statsvetare och chefredaktör för Timbros nätmagasin Smedjan, och fortsätter:

– Det centrala är att Socialdemokraterna också tycker så här egentligen. Man vill understryka att de inte behöver föra Miljöpartiets politik på det här området. 

”Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket”, menar Stefan Löfven å sin sida.

Partierna är redo att lämna förslagen till voteringen om den nya migrationspolitiken i juni.

– Att det skulle komma ett sådant här utspel från de fyra hade jag nog räknat med, men det är ju egentligen första gången som Sverigedemokraterna är med. Frågan är också: Är det lika tajt gäng på andra sidan?, säger Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola.

”Lika tajt gäng på andra sidan?”

Annie Lööf säger till Expressen TV att det nu blir ”svårare för utsatta människor att få skydd i Sverige”. M, SD, L och KD har bara 173 av 349 mandat, vilket hittills inte räcker.

Efter valet hade de fyra partierna 174 mandat, men tidigare L-riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl är nu politisk vilde. Även de andra partierna – S, MP, V och C – har ett mandat mindre än efter valet, då tidigare V-ledamoten Amineh Kakabaveh blivit politisk vilde.

– Nu visar man ju det som Kristersson har pratat om, att det finns frågor där man är ense och då går man fram gemensamt. Man visar musklerna litegrann här. Valrörelsen har börjat kan man säga nu, på allvar, säger Marja Lemne.

Frågan är vad som händer framöver kring partiernas samarbete. Det är för tidigt att säga vad det här kan betyda inför valet, tycker hon.

– Vad hjälper det till exempel att de här fyra är ense, om Liberalerna faller ur?

M, KD, L och SD har enats om migrationsfrågan.
Busch: ”Finns en tydlig majoritet för en annan väg”.
MP: ”Beklagligt att Sabuni tar Åkesson i hand”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.