Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Socialdemokraterna till val utan MP 2018

Socialdemokraterna går till val på egen hand – utan MP – 2018. Foto: Jens L'Estrade
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Axel Öberg

Socialdemokraterna går till val på egen hand – utan Miljöpartiet – 2018, enligt nya partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

– Vi går till val som ett enskilt parti. Vi kommer att fortsätta det goda samarbetet med MP men tror att Sverige mår bra av ett mer blocköverskridande samarbete i politiken, säger hon.

Miljöpartiet förklarar att man resonerar på samma sätt och vill gå till val med sitt eget valmanifest.

Inför valet 2010 lanserade S ett regeringsförslag med MP och efter en intensiv debatt även med Vänsterpartiet. 

Till valet 2014 nämndes MP endast som samarbetspartner. I nästa val 2018 går S till val utan MP, som Dagens Nyheter var först med att berätta.

– Vi går till val som enskilt parti, precis som de övriga åtta partierna gör. Det finns ju ingen valsedel som heter allianspartierna. Vi kommer fortsätta det goda rödgröna samarbetet även efter valet. Men när det handlar om vem som går till val är det det socialdemokratiska partiet. Vi tror att Sverige mår bra av mer samarbete i politiken och vill bjuda in till blocköverskridande överenskommelser. Den blockpolitik som vi haft tror vi inte är bra, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S).

"Löfven äger frågan"

Kommer Miljöpartiet att vara den viktigaste samarbetspartnern även efter kommande val?

– Absolut, men det är Stefan Löfven som äger frågan om regeringsbildningen.

Vilket eller vilka partier kan ni inte tänka er samarbeta med?

– Stefan Löfven har varit väldig tydlig med att Sverigedemokraterna är ett parti med nazistiska och rasistiska rötter och dem håller vi för uteslutna för samarbete. Där kan jag känna oro när Anna Kinberg Batra inte kan lämna besked om hur hon ser på att göra sig beroende av SD.

Välfungerande samarbete

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind förklarar att MP har samma inställning som S inför valet.

– Vi sitter i regeringen tillsammans och har ett välfungerande samarbete. Men vi går till val som två separata partier precis som förra gången, säger hon.

Amanda Lind menar att MP är ett samarbetsparti och säger, precis som Lena Rådström Baastad att hon inte tycker att blockpolitiken är gynnsam för Sverige.

– Den är cementerande. De utmaningar vi har i Sverige kräver att vi är många fler som drar åt samma håll. Att vi tar ansvar för långsiktiga framtidsfrågor över blocken är något jag tror svenska folket gärna vill se.

Hon pekar på att det under nuvarande mandatperiod gjorts flera blocköverskridande överenskommelser.

– Det är flera viktiga framtidsfrågor där det gjorts överenskommelser över blocken, till exempel energiöverenskommelsen.

Alliansen går till val gemensamt

Alliansen går till val gemensamt, enligt nuvarande planer. Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé menar att beskedet från Socialdemokraterna tyder på en utmattning i den nuvarande regeringen:

– Stefan Löfven har nyligen meddelat att han vägrar avgå även om Socialdemokraterna förlorar valet 2018 och nu kommer detta besked. Det är dags för Socialdemokraterna att inse att de är ett parti med väljarstöd under 30 procent och de behöver ge besked med vilka de söker väljarnas stöd. Att de inte ens går till val tillsammans med Miljöpartiet visar hur slutkörd denna regering är redan nu. Sverige behöver en ny alliansregering.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson säger:

– Det visar på att den så kallade samarbetsregeringen redan nu ser att den inte håller ihop över valet. Det är kort hållbarhet på S- och MP-samarbetet. Alliansen går till val tillsammans. Vill väljarna ha en alliansregering får man rösta på Kristdemokraterna eller något av de andra partierna i alliansen.

"Det är oväntat"

Vänsterpartiets partisekreterare vill inte kommentera beslutet.

Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Stockholms universitet, är överraskad över att utspelet kommer så tidigt – två år innan valet.

– Det är oväntat och överraskande att det kommer just nu. Både S och MP ligger kraftigt under det senaste valresultatet. Det här kan ses som att man inte vill bli förknippad som en ständig samarbetspartner med MP.

Enligt henne blir det en osäkerhet för väljarna.

– Om MP faller ur riksdagen, kommer man då att samarbeta närmare med Vänsterpartiet? Det kanske inte är så troligt. Stefan Löfvens ambition har ju tidigare varit att försöka åstadkomma blocköverskridande samarbete med C och L. Det finns sprickor mellan S och MP men det finns även sprickor i invandringspolitiken mellan C och M.

SÅ SÄGER DE ANDRA PARTIERNA OM NYHETEN

Miljöpartiet

"Vi sitter i regeringen tillsammans och har ett välfungerande samarbete. Vi ser att rödgrön politik är bra för Sverige. Men vi går till val som två separata partier precis som förra gången. MP går till val på att fortsätta samhällsbygget med vårt eget valmanifest. De utmaningar vi har i Sverige kräver att vi är många fler som drar åt samma håll. Att vi tar ansvar för långsiktiga framtidsfrågor över blocken är något jag tror svenska folket gärna vill se", säger partisekreterare Amanda Lind.

Moderaterna

"Stefan Löfven har nyligen meddelat att han vägrar avgå även om Socialdemokraterna förlorar valet 2018 och nu kommer detta besked. Det är dags för Socialdemokraterna att inse att de är ett parti med väljarstöd under 30 procent och de behöver ge besked med vilka de söker väljarnas stöd. Att de inte ens går till val tillsammans med Miljöpartiet visar hur slutkörd denna regering är redan nu. Sverige behöver en ny Alliansregering", säger partisekreterare Tomas Tobé.

Kristdemokraterna

"Det visar på att den så kallade samarbetsregeringen redan nu ser att den inte håller ihop över valet. Det är kort hållbarhet på S- och MP-samarbetet. Alliansen går till val tillsammans. Vill väljarna ha en alliansregering får man rösta på Kristdemokraterna eller något av de andra partierna i alliansen", säger partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiets partisekreterare vill inte kommentera beslutet.

Sverigedemokraterna

"Mandatperioden så här långt vittnar om att Miljöpartiet är en belastning för såväl Socialdemokraterna som för samhällsutvecklingen i stort. Det som Socialdemokraterna däremot verkar ha missat är att också de bedriver en politisk linje som är negativ för Sverige, och då spelar det naturligtvis mindre roll huruvida de vill ha med Miljöpartiet att göra eller inte", säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig.

Expressen söker Liberalerna och Centerpartiet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!