Socialdemokraterna rycker rejält inför valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven och S tar ett kliv framåt.
Foto: Tommy Pedersen

Moderaterna får sitt sämsta väljarstöd sedan valet - och både C och KD ligger kvar under riksdagsspärren.

Samtidigt tar Stefan Löfven ett rejält kliv uppåt i Sifo:s marsmätning, som redovisas i Svenska Dagbladet i dag.

I går minglade 2 000 moderater på partiets stora Sverigemöte i Karlstad. I dag vaknar de upp till en kalldusch.

Korvgrillningen i Maramö verkar ha gett effekt i opinionen. Men kanske inte åt det håll regeringspartierna hade hoppats.

Sämsta sen valet

I Sifo:s senaste väljarbarometer som redovisas i SvD i dag får Moderaterna sin sämsta siffra sedan valet 2010.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson menar att siffrorna är typiska för en väljarbarometer mitt i en mandatperiod.

– Vi har sett det historiskt både i Sverige och i Europa, att sittande regeringar mitt i mandatperioder granskas hårt, säger han till TT och fortsätter:

– Det är helt rätt, men samtidigt har vi en splittrad opposition som inte ställs till svars för sin politik. Det är klart att det åtminstone kortsiktigt kan göra att människor fylls med en större förväntan av vad en opposition kan leverera än vad de faktiskt kommer att kunna göra efter ett val.

– Det viktigaste för oss är nu att fortsätta samtalen med väljarna och få en tydligare debatt kring jobb och ekonomi som är de två frågor som kommer avgöra valet 2014. Valet avgörs när vi går in i valrörelsen, inte i enskilda mätningar under en mandatperiod, säger Kent Persson.

Förändringen är inte statistiskt säkerställd - men det är däremot Socialdemokraternas rejäla kliv uppåt sedan mätningen i februari.

Stefan Löfven samlar nu 35 procent av den svenska väljarkåren.

Det är en välkommen förstärkning i opinionen för S-ledaren som länge legat och guppat på rätt svaga siffror.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin konstaterar att siffrorna är positiva för partiet men att det är långt kvar till valdagen.

– Mätningar är mätningar, det är valdagen som räknas. Det vet vi av tidigare erfarenheter och det gäller att jobba på alldeles oavsett vad mätningarna visar, säger Jämtin till TT. 

Varför tror du att ni går framåt just nu?

– Vi har varit aktiva. Stefan Löfven har presenterat våra förslag på hur vi vill möta problemen framförallt när det gäller skola och jobb. Resultatet är nog också en spegling av besvikelsen över att flera Allianspartier inte levt upp till de vallöften som de gått till val på. Framförallt moderaterna som gick till val på fler jobb och lägre arbetslöshet, men där vi kan se att arbetslösheten biter sig fast trots att den svenska ekonomin är stark. Problemen i skolan är också stora utan att man tar tag i det, säger Jämtin.

Fullt tillräcklig majoritet

Skulle Stefan Löfven i dag bilda regering tillsammans med V och MP hade det varit med en knapp, men fullt tillräcklig majoritet. Tillsammans får de rödgröna 49,7 procent - jämfört med alliansens 40 procent.

Inte ens med stöd av Sverigedemokraternas 9 procent i Sifo-mätningen - och om man bortser från att både Centern och Kristdemokraterna ligger under riksdagsspärren - skulle det räcka för att bräcka ett rödgrönt samarbete.

Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

FRÅGA: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?

UNDERSÖKNINGSPERIOD: 4-14 mars.

METOD: Intervjuer.

ANTAL TILLFRÅGADE: 1 927.

BESTÄLLARE: Svenska Dagbladet.

MÄTINSTITUT: Sifo.

Socialdemokraternas förändring är den enda statistiskt säkerställda sedan förra mätningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.