Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna rusar i krisen – stödet ökar stort

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna rusar i coronakrisen.

Mätning efter mätning visar hur stödet för både S och Stefan Löfven har ökat den senaste månaden.

I Aftonbladet/Demoskop ökar partiet med 5,3 procentenheter – och samlar nu 27,9 procent.

Mätningen från Aftonbladet/Demoskop är den fjärde som på kort tid visat en signifikant uppgång för Socialdemokraterna och Stefan Löfven.

I veckan visade Expressen/Sifo att stödet för Stefan Löfven (S) ökade med hela 21 procentenheter. Statsminister reste sig därmed från en tidigare mycket låg nivå, och samlade 47 procent av svenska folkets stöd.

Tidigare har mätningar från opinionsinstituten DN/Ipsos och SVT/Novus visat att Socialdemokraterna återhämtat väljarstöd under den rådande coronakrisen. S har dessutom nu gått om SD som största parti i samtliga mätningar. 

Socialdemokraterna rusar i coronakrisen

I de två tidigare mätningarna har stödet för partiet landat runt 25 procent. I Aftonbladet/Demoskop ökar S med hela 5,3 procentenheter och landar därmed på 27,9 procent. Störst ras gör Vänsterpartiet med 2,7 procentenheter. Även SD och L backar något.

– Än så länge får S klart godkänt från väljarna. Men givetvis kan ju det här svänga snabbt om vi får en ännu mörkare händelseutveckling och det ifrågasätts om regeringen har grepp om läget, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, till Aftonbladet.

Partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) säger till tidningen att opinionsmätningar är det sista hon bryr sig om i det här läget.

– Men det är klart att det är viktigt med folklig förankring för de åtgärder som regeringen vidtar.


LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 


Aftobladet/Demskop

Vänsterpartiet 7,7 (-2,7)

Socialdemokraterna 27,9 (+5,3)

Miljöpartiet 4,0 (+0,9)

Kristdemokraterna 6,7 (-0,8)

Centerpartiet 10,0 (+0,6)

Liberalerna 3,0 (-1,1)

Moderaterna 19,2 (-0,3)

Sverigedemokraterna 20,8 (-1,3)

Övriga 0,7 (-0,6)


M+KD+SD: 46,7 (-2,4)


S+MP+C+L: 44,9 (+5,7)

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet och gjord inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre.

Undersökningen omfattar 2 453 intervjuer under perioden 25 mars 2020–1 april 2020 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

https://datawrapper.dwcdn.net/uKKHX/5/
Statsministern svarade på kritiken efter att corona konstaterats på flera äldreboenden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.