Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna riktar avgångskrav mot PM Nilsson efter ålfisket

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kritiserar nu statssekreterare PM Nilssons olagliga ålfiske. ”Väldigt allvarligt”.
Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson har fått strafföreläggande efter att han fiskat ål utan tillstånd.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.
Foto: SVEN LINDWALL

Socialdemokraterna riktar nu avgångskrav mot PM Nilsson efter att han fått ett strafföreläggande för att ha fiskat ål utan tillstånd.

PM Nilsson, statssekreterare hos statsministern, har själv uppgett att han nekade när polisen först kontaktade honom, för att senare erkänna.

– Det är inte lämpligt att statsministerns statssekreterare ljuger aktivt för polisen, säger Ardalan Shekarabi, S rättspolitiska talesperson.

Statsminister Ulf Kristerssons närmaste man, statssekreterare PM Nilsson fick förra veckan ett strafföreläggande och ska betala närmare 39 000 kronor i dagsböter för att ha fiskat ål utan det särskilda tillstånd som krävs. En händelse som inträffade i Blekinge skärgård hösten 2021.

Och nu kräver Socialdemokraterna hans avgång, vilket DN var först att berätta. 

Det med anledning av att han först nekade när polisen ringde upp honom och frågade honom om händelsen.

– Vi socialdemokrater landar i att det är olämpligt att han är kvar som statsministerns statssekreterare. I ett läge där regeringens viktigaste uppgift är att upprätthålla svensk lag och respekten för svensk lag är det minst sagt direkt olämpligt att den personen på den posten, också under tiden som han innehar posten, ljuger aktivt för svensk polis och försöker vilseleda svensk polis, säger Ardalan Shekarabi.

”Det borde jag inte ha gjort”

PM Nilsson skrev själv om saken på sin Facebook-sida under gårdagen. I inlägget berättade Nilsson att han först nekade till de män från Havs- och vattenmyndigheten som konfronterade honom ute på vattnet. Han vidhöll också sitt nekande när polisen ringde upp honom långt senare – men ändrade sig senare.

I ett sms till DN skriver Nilsson: 

Vid mötet med Havs- och vattenmyndigheten på sensommaren 2021 så borde jag sagt att det var mina redskap, men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka. Sedan hörde jag inte av dem eller någon annan förrän nästan ett och ett halvt år senare då en vänlig man från Karlskronapolisen ringde dagarna före jul.

Jag trodde att ärendet var ur världen och blev överraskad, hann inte tänka klart och vidhöll mitt nekande. Det borde jag inte gjort, det är bättre att säga som det är. När julhelgen var över ringde jag mannen hos Karlskronapolisen och ändrade mina uppgifter. Ryssjorna var mina och jag tar självklart ett strafföreläggande för brott mot fiskerilagen.

Ålfiskeförbud sedan 2007

Strafföreläggandet utfärdades den 13 januari och enligt det har PM Nilsson gjort sig skyldig till brott mot fiskelagen. Strafföreläggande är en enklare form av dom. Det är åklagaren som utfärdar ett sådant och straffet är böter. En förutsättning för ett strafföreläggande är att den tilltalade har erkänt brott. Därmed behöver ärendet inte gå till domstol.

Enligt Havs- och vattenmyndigheten har ålbeståndet minskat med 90-95 procent de senaste decennierna och bedöms vara akut hotat. Det är förbjudet att fiska ål i havet och större delen av de svenska sötvattensområdena sedan 2007. Endast yrkesfiske och visst fritidsfiske är undantaget.

Expressen har varit i kontakt med statsminister Ulf Kristerssons pressekreterare, som hänvisar till det sms-svar som Nilsson gett till DN. Vi söker också PM Nilsson.


PM Nilssons Facebook-inlägg

På sensommaren 2021 tog jag upp fyra ryssjor i Karlskrona skärgård. Jag la dem i båten och började köra runt en udde för att inte glida in mot klipporna och för att ligga i lä så jag kunde reda upp fiskeredskapen och kasta ut små-ålar tillbaka i havet. Mot mig kom plötsligt en annan båt med två män. De körde i hög fart, lade sig vid sidan av min mindre roddbåt och frågade om det var mina ryssjor. Jag förstod inte vilka de var. De hade inga tecken på båt eller klädsel att de kom från en myndighet. Jag tolkade dem som att de gjorde anspråk på ryssjorna, de var ganska offensiva, och för att undvika konflikt sa jag att jag hittade dem här och att ryssjorna inte var mina. Efter några minuters dialog uppgav de två männen att de kom från Havs- och Vattenmyndigheten. Jag borde då sagt att det var mina redskap men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka. De tog namn och personnummer och beslagtog redskap och fisk. Sedan hörde jag inte av dem eller någon annan förrän nästan ett och ett halvt år senare då en vänlig man från Karlskronapolisen ringde dagarna före jul. Jag trodde att ärendet var ur världen och blev överraskad, hann inte tänka klart och vidhöll mitt nekande. Det borde jag inte gjort, det är bättre att säga som det är. När julhelgen var över ringde jag mannen hos Karlskronapolisen och ändrade mina uppgifter. Ryssjorna var mina och jag tar självklart ett strafföreläggande för brott mot fiskerilagen.

Jag har fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen. Att lägga några ryssjor var tidigare en naturlig del av sommaren men är nu förbjudet för privatpersoner. Enligt Havs- och Vattenmyndighetens mätningar finns det tecken på att ålbeståndet glädjande nog växer till sig i svenska vatten. Någon dag kanske man kan lägga ryssjor igen, men inte nu. Jag ber om ursäkt för det merjobb jag orsakat hos Havs- och Vattenmyndigheten och hos polisen. De har viktigare saker för sig och det är viktigt att alla följer lagen.


Källa: PM Nilssons Facebook-sida

Ulf Kristersson kommenterar valet av PM Nilsson som sin statssekreterare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.