Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna rasar i ny mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven och Socialdemokraterna tappar stort.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Samtidigt ökar MP.
Foto: Suvad Mrkonjic

Socialdemokraterna rasar och Stefan Löfven får sin sämsta notering hittills. Det visar april månads väljarbarometer från Sifo och Svenska Dagbladet.

Miljöpartiet är de stora vinnarna medan Sverigedemokraterna tappar stöd.

– Det sänkta rotavdraget och den höjda bensinskatten har diskuterats mycket, vilket främst drabbat Socialdemokraterna, säger Sifos analyschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Den stora förändringen i aprilmätningen jämfört med mätningen i mars står Miljöpartiet för. De kan se en uppgång till 8,9 procent. En siffra som ligger 2 procentenheter över valresultatet.

För Socialdemokraterna ser det mörkare ut. I mätningen får de 27,4 procent vilket är partiets lägsta stöd sedan januari 2012 - samma månad som Stefan Löfven valdes till partiledare.

Minskningen från i mars på 2,4 procentenheter är dock inte statistiskt säkerställd, enligt Sifo som utfört mätningen på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

Vårändringsbudgeten har haft stort fokus under den aktuella mätperioden, speciellt eftersom den innebär att regeringen till större del kan börja regera på egen politik.

Sifos analyschef Toivo Sjörén konstaterar i SvD att Miljöpartiet sluppit möta de svekdebatter som Socialdemokraterna tvingats ta och därmed gått segrande ur förhandlingar och presentationer, skriver SvD.

SD tappar – efter interna bråken

När Sverigedemokraterna får mycket uppmärksamhet i medier tenderar de att få ökat stöd i opinionen, enligt Sifo. Men den här gången, när moderpartiets öppna bråk med ungdomsförbundet fyllt spaltmetrar, tycks uppmärksamheten ha gett motsatt effekt. SD får stöd av 12,5 procent av de tillfrågade, mot 13,9 procent i mars.

– Nu bråkar de internt och har ingen att skylla ifrån sig på. Ingen kan tycka att någon annan är elak mot partiet. Det är en viktig skillnad, säger Toivo Sjörén till SvD.

Förändringarna inom allianspartierna är små i aprilmätningen.

FAKTA

FRÅGA: Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag

UNDERSÖKNINGSPERIOD: 7-16 april 2015

TILLFRÅGADE: 1 936 personer intervjuades

MÄTINSTITUT: Sifo

BESTÄLLARE: Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten


SKILLNADEN

RÖDGRÖNA 42,9

ALLIANSEN 40,7

SD 12,5

RESULTAT

Socialdemokraterna: 27,4 (29,8)

Vänsterpartiet: 6,6 (6,5)

Miljöpartiet: 8,9 (6,6)

Moderaterna: 24,7 (23,9)

Centern: 6,5 (6,6)

Folkpartiet: 5,6 (5,1)

Kristdemokraterna: 3,9 (4,0)

Sverigedemokraterna: 12,5 (13,9)

Feministiskt initiativ: 2,6 (2,5)

Övriga: 1,3 (1,0)

Siffran inom parentes är resultatet i förra månadens mätning.

Miljöpartiet står för den enda signifikanta förändringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.