Socialdemokraterna och M tappar till SD

Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Precis som S tappar även M väljare till SD.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Både Moderaterna och Socialdemokraterna tappar väljare till Sverigedemokraterna.

Men om kvinnorna fick bestämma skulle SD-ledaren Jimmie Åkesson åka på ett rejält bakslag.

Samtidigt får M-ledaren Anna Kinberg Batra nobben av norrlänningarna.

Statistiska centralbyrån släppte på tisdagsförmiddagen mer detaljerad statistik från den senaste partisympatiundersökningen.

För Sverigedemokraternas del är skillnaderna mellan hur män och kvinnor skulle rösta fortsatt dramatisk.

SD-ledaren Jimmie Åkesson sa tidigare i år i en partiledarintervju med Expressens K-G Bergström:

– Jag tror att vi är det parti som har lägst andel kvinnliga medlemmar också. Även om nu när vi har växt väldigt mycket på senare tid, framför allt efter valet, har det där jämnats ut lite grann. Det ser man också i väljaropinionen att fler kvinnor röstar på oss i dag än tidigare.

Men enligt Statistiska centralbyrån skulle Sverigedemokraterna bara få nio procent om landets kvinnor fick bestämma. Partiet är också svagast bland de yngsta väljarna. Om det vore val i dag skulle 9,9 procent av de röstberättigade i åldrarna 18-24 år rösta på Sverigedemokraterna.

Starkast stöd har Jimmie Åkesson bland männen (17,2 procent) och hos de i åldrarna 45-54 år (15,2 procent), enligt SCB.

Sverigedemokraterna ökar något i novembermätningen jämfört med den i maj. Förändringen är dock inte statistiskt säkerställd.

Jämfört med riksdagsvalet 2016 noteras statistiskt säkerställda nettovinster för SD på cirka 2,0 procent från Moderaterna och cirka 1,4 procent från Socialdemokraterna. Men även övriga partier tappar väljare till Sverigedemokraterna.

Stödet för Sverigedemokraterna är större bland inrikes födda än bland utrikes födda. Sett till utbildningsnivå konstaterar SCB att sympatierna är större bland dem med förgymnasial och gymnasial utbildning än bland dem med eftergymnasial utbildning.

Moderaterna svaga på landsbygden

– Stockholmare är smartare än lantisar.

Sa Anna Kinberg Batra i en tv-intervju den 22 juli 1998. Ett uttalande Moderatledaren bett om ursäkt för flera gånger.

– Det är fortfarande det dummaste jag har sagt offentligt, konstaterade hon i en intervju för Nyhetsbyrån TT 2014, innan hon tog som partiledare.

Men en förklaring till uttalandet kan möjligen vara "lantisarnas" syn på Moderaterna.

Precis som tidigare är partiet starkare i storstäderna än på landsbygden.

Enligt SCB-mätningen är det bara 13,8 procent i Mellersta och övre Norrland som uppger att de sympatiserar med Moderaterna – den sämsta siffran på flera år.

Men även i viktiga storstadsregioner som Malmö och Göteborg tappar partiet i SCB:s partisympatiundersökning i november.

I StorMalmö uppger 27,3 procent att de sympatiserar med Moderaterna, vilket kan jämföras med siffran i maj: 29,6 procent.

Tappar i Göteborg

I Göteborgs kommun har Kinberg Batra stöd av 25,4 procent, ett tapp med drygt en procentenhet. I Stockholms kommun är stödet i dag 31,2 procent, en uppgång från 28,6 procent i maj. Men i Stockholms län, exklusive Stockholms kommun, minskar stödet från 40,3 procent till 35,6 procent.

Totalt är det 25,4 procent som säger att de sympatiserar mest med Moderaterna. Det innebär dock inte att samtliga skulle rösta på partiet om det vore val i dag.

Enligt SCB skulle Moderaterna få 22,8 procent om det vore val i dag – en nedgång med 1,9 procentenheter jämfört med mätningen i maj.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.