Statsminister Stefan Löfven, S. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Statsminister Stefan Löfven, S. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Statsminister Stefan Löfven, S.  Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Precis som S tappar även M väljare till SD. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅNPrecis som S tappar även M väljare till SD. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Precis som S tappar även M väljare till SD.  Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson. Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson.  Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Socialdemokraterna och M tappar till SD

Publicerad

Både Moderaterna och Socialdemokraterna tappar väljare till Sverigedemokraterna.

Men om kvinnorna fick bestämma skulle SD-ledaren Jimmie Åkesson åka på ett rejält bakslag.

Samtidigt får M-ledaren Anna Kinberg Batra nobben av norrlänningarna.

Statistiska centralbyrån släppte på tisdagsförmiddagen mer detaljerad statistik från den senaste partisympatiundersökningen.

För Sverigedemokraternas del är skillnaderna mellan hur män och kvinnor skulle rösta fortsatt dramatisk.

SD-ledaren Jimmie Åkesson sa tidigare i år i en partiledarintervju med Expressens K-G Bergström:

– Jag tror att vi är det parti som har lägst andel kvinnliga medlemmar också. Även om nu när vi har växt väldigt mycket på senare tid, framför allt efter valet, har det där jämnats ut lite grann. Det ser man också i väljaropinionen att fler kvinnor röstar på oss i dag än tidigare.

Men enligt Statistiska centralbyrån skulle Sverigedemokraterna bara få nio procent om landets kvinnor fick bestämma. Partiet är också svagast bland de yngsta väljarna. Om det vore val i dag skulle 9,9 procent av de röstberättigade i åldrarna 18-24 år rösta på Sverigedemokraterna.

Starkast stöd har Jimmie Åkesson bland männen (17,2 procent) och hos de i åldrarna 45-54 år (15,2 procent), enligt SCB.

Sverigedemokraterna ökar något i novembermätningen jämfört med den i maj. Förändringen är dock inte statistiskt säkerställd.

Jämfört med riksdagsvalet 2016 noteras statistiskt säkerställda nettovinster för SD på cirka 2,0 procent från Moderaterna och cirka 1,4 procent från Socialdemokraterna. Men även övriga partier tappar väljare till Sverigedemokraterna.

Stödet för Sverigedemokraterna är större bland inrikes födda än bland utrikes födda. Sett till utbildningsnivå konstaterar SCB att sympatierna är större bland dem med förgymnasial och gymnasial utbildning än bland dem med eftergymnasial utbildning.

Moderaterna svaga på landsbygden

– Stockholmare är smartare än lantisar.

Sa Anna Kinberg Batra i en tv-intervju den 22 juli 1998. Ett uttalande Moderatledaren bett om ursäkt för flera gånger.

– Det är fortfarande det dummaste jag har sagt offentligt, konstaterade hon i en intervju för Nyhetsbyrån TT 2014, innan hon tog som partiledare.

Men en förklaring till uttalandet kan möjligen vara "lantisarnas" syn på Moderaterna.

Precis som tidigare är partiet starkare i storstäderna än på landsbygden.

Enligt SCB-mätningen är det bara 13,8 procent i Mellersta och övre Norrland som uppger att de sympatiserar med Moderaterna – den sämsta siffran på flera år.

Men även i viktiga storstadsregioner som Malmö och Göteborg tappar partiet i SCB:s partisympatiundersökning i november.

I StorMalmö uppger 27,3 procent att de sympatiserar med Moderaterna, vilket kan jämföras med siffran i maj: 29,6 procent.

Tappar i Göteborg

I Göteborgs kommun har Kinberg Batra stöd av 25,4 procent, ett tapp med drygt en procentenhet. I Stockholms kommun är stödet i dag 31,2 procent, en uppgång från 28,6 procent i maj. Men i Stockholms län, exklusive Stockholms kommun, minskar stödet från 40,3 procent till 35,6 procent.

Totalt är det 25,4 procent som säger att de sympatiserar mest med Moderaterna. Det innebär dock inte att samtliga skulle rösta på partiet om det vore val i dag.

Enligt SCB skulle Moderaterna få 22,8 procent om det vore val i dag – en nedgång med 1,9 procentenheter jämfört med mätningen i maj.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag