Socialdemokraterna nominerar Kent Härstedt som talman

Publicerad
Uppdaterad
Nu tar de rödgröna öppen strid mot Reinfeldt - om talmansposten.
De lanserar nu en egen kandidat som med hjälp av Sverigedemokraterna kan slå ut Moderaternas.
- Lägger vi ned oppositionen i fyra år blir Sverigedemokraterna oppositionen. Det tänker inte jag medverka till, säger Mona Sahlin.
Socialdemokraterna höll under fredagseftermiddagen riksdagsgruppsmöte där måndagens omröstning om talmansposterna togs upp. Efter mötet meddelade Sahlin att de rödgröna lanserar riksdagsledamoten Kent Härstedt, S, som ny talman.
– De alla internationella kontakter som Kent har är inte oviktiga som talman, och med den den magkänsla för mänskliga rättigheter och internationell solidaritet. Kent är den som har väldigt mycekt kontakter med folkrörelser och organisationer utanför riksdagen, säger Sahlin om valet av kandidat.

von Sydow avböjde

Detta kom efter att den tidigare givne talmanskandidaten Björn von Sydow tidigare i veckan avböjde eftersom han inte vill bli talman med stöd av Sverigedemokraterna.
Skulle SD rösta med de rödgröna blir alltså Härstedt talman. SD har tidigare sagt att de kan tänka sig att rösta på Moderaternas kandidat Per Westerberg, förutsatt att de får andre vice talmansposten.
– Vi måste i varje omröstning under de här fyra åren fundera så här: vad tycker vi är bästa förslaget. Jag kommer aldrig medverka till att vi samarbetar med eller gör oss beroende av Sverigedemokraterna, men heller aldrig fundera över hur de kommer att rösta, säger Sahlin.

Slår ifrån sig kritiken

Sahlin slår i från sig kritiken att de rödgröna på det här sättet ger Sverigedemokraterna en möjlighet att utnyttja sin vågmästarroll.
– Ska vi hela tiden orientera oss efter Sverigedemokraterna så blir de den enda oppositionen.
Blir inte Kent Härstedt vald som talman för Socialdemokraterna fram riksdagsledamoten Susanne Eberstein som vice talman. I de rödgrönas förslag ingår också att Miljöpartiets Ulf Holm ska bli andre vice talman.
Fredrik Reinfeldt sa tidigare i dag att han inte haft några samtal med oppositionen om måndagens talmansval utan att han bara tillsammans med resten av alliansen kommit överens om att förorda Per Westerberg som talman.

Expressen rättar: I en tidigare version av artikeln återgavs uppgifter från Dagens Nyheter om att en uppgörelse nåtts över blockgränsen och att Socialdemokraterna gav upp slaget om posten som talman. Detta stämde inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag