Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraterna mot nya höjder

Stefan Löfven.
Foto: Bjã Rn Lindgren / Scanpix

Socialdemokraternas framgångar fortsätter. I Sifos senaste väljarbarometer ökar partiet 3,1 procentenheter till 36,8. Sedan januari är ökningen 12,2 enheter.

Gapet mellan regeringen och oppositionen växer och är nu 8,9 procentenheter i de rödgrönas favör.

Socialdemokraterna har plockat väljare från alla läger och från sofflocken. S ligger över det senaste valresultatet medan alla regeringspartierna ligger under.

Den tystnad som partiledaren Stefan Löfven har kritiserats för har snarare spelat Socialdemokraterna i händerna, tror professor Sören Holmberg.

– Man specificerar inte vad partiet står för och det möjliggör för människor att önsketänka. På så sätt har Löfven varit smart när han inte har satt ner foten i konkreta frågor, säger han till Svenska Dagbladet.

Bortsett från S tillväxt är skillnaderna små jämfört med förra mätningen. Miljöpartiet förlorar en procentenhet, alla övriga förändringar är mindre.

Kristdemokraterna klarar, med en tillväxt på 0,5 procent, precis fyraprocentsspärren till riksdagen.

Undersökningen publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.