Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraterna klara med valanalysen

<p>Åsa Romson och Stefan Löfven efter valet i september 2014.</p>Foto: Olle Sporrong

Vad gick fel och vad gick rätt för Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2014? Det får vi veta strax efter lunch i dag, då den grupp som tillsatts för att analysera valet presenterar sitt resultat.

– Socialdemokraterna vann valet, men ändå inte, säger Jesper Bengtsson, huvudsekreterare i gruppen.

Ett par veckor efter riksdagsvalet 2014 tillsatte Socialdemokraterna en grupp med syftet att analysera det gångna valet. Gruppens uppgifter har bland annat varit att analysera politiska utspel och dess mediegenomslag, valrörelsens genomförande och att granska siffror kopplat till valkretsar.

Jesper Bengtsson har varit huvudsekreterare i gruppen.

– Socialdemokraterna vann valet, men ändå inte. Därför gav partistyrelsen oss längre tid än vanligt denna gång, och det har nog varit bra. Vi har kunnat föra ordentliga resonemang, men även kunnat ta till oss ny statistik och forskning om valet som kommit under året, säger han.

I rapporten som nu släpps framgår det bland annat att man lyckats på skolområdet under valet och det var en medveten strategi att inte tala om flykting- och integrationspolitik. Detta eftersom man trodde att det skulle gynna Sverigedemokraterna. Ändå konstaterar man nu att socialdemokratin måste formulera en egen berättelse om varför migration och mångfald är bra för ett samhälle.

I april i år presenterades Socialdemokraternas valanalys för EU-valet, där man konstaterade att för många röd-grön-rosa väljare valde bort dem.

Socialdemokraterna fick i 2014 års riksdagsval 31,01 procent av rösterna, vilket är en ökning med 0,35 procent. I en opinionsmätning från Novus/TV4 som presenterades tidigare i veckan fick partiet 26,5 procent av rösterna.

Valanalysen presenteras klockan 13.30 i dag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.