Socialdemokraternas partiledare vill att skatten för höginkomsttagare höjs Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Socialdemokraternas partiledare vill att skatten för höginkomsttagare höjs Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Socialdemokraterna: Höj skatten

Publicerad
Uppdaterad
Nu kräver Socialdemokraterna: återinför förmögenhetsskatten och höj skatten för höginkomsttagare.
"Framgång kräver rättvisa", skriver Mona Sahlin och Thomas Östros på DN Debatt i dag.
Med bland annat höjda skatter vill Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin och partiets ekonomiske talesman Thomas Östros ta Sverige ur krisen.
”Alla måste axla sin del av ansvaret”, skriver duon på DN Debatt.

Det vill S göra

Så här ska fem miljarder kronor tillföras statskassan, vid ett eventuellt maktskifte 2010:
• Förmögenhetsskatten återinförs – gränsen ska gå vid omkring 2 miljoner kronor.
• Höginkomsttagare får högre skatt. De exakta detaljerna är inte klara, men ”den som tjänar närmare en miljon kronor om året kommer med vårt förslag att få betala mer i skatt än i dag”.
• Extra fastighetsskatt på villor med taxeringsvärde på över fem miljoner kronor införs – och begränsningsregeln får omfatta alla. På så sätt får medborgare med låga inkomster lägre fastighetsskatt.

Angriper regeringen

”Läget är mycket allvarligt”, skriver Sahlin och Östros på DN Debatt och fortsätter:
”Redan före jul stod det också klart att jobbkrisen skulle slå rakt in i välfärden, när skatteinkomsterna viker och socialbidragen ökar. Men förra veckan kom chockbeskedet: Kommunerna och landstingen får inga nya resurser för 2009 i regeringens vårproposition. Varselvågen i välfärden fortsätter.”
Man passar också på att gå till angrepp mot regeringen Reinfeldts sätt att hantera krisen:
”Regeringen har inte […] förstått vilken effekt jobbkrisen har på de offentliga finanserna. Sedan valet har den borgerliga regeringen sänkt skatterna med 80 miljarder kronor. Så sent som den 1 januari i år – efter att tillväxten sjunkit med nästan 5 procent månaderna innan – genomförde regeringen en skattesänkning på 15 miljarder kronor. På lånade pengar. Enligt Riksgälden kommer staten under 2009 att behöva låna ofattbara 135 miljarder kronor. Inte sedan 1995 har staten behövt låna så mycket pengar.”

Vill investera i "gröna jobb"

Med pengarna vill Socialdemokraterna ordna jobb, praktik och utbildning åt unga, ge kommunerna mer resurser och ”ett brett kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsplatser”.
Dessutom vill man investera i så kallade ”gröna jobb” och ”reparera arbetslöshetsförsäkringen”.
”Vi stänger inte heller dörren för att det kan behövas ytterligare skatteförändringar. Krisen är djup – och alla måste axla sin del av ansvaret”, menar Sahlin och Östros.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag