Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna föreslår flyktingbonus

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Expressen kunde för två veckor sedan berätta att Stefan Löfven vill införa böter för de kommuner som inte tar emot flyktingar.

På fredagsmorgonen berättar han vidare om systemet i Ekot.

– Det är Sverige som land som tar emot flyktingar, och då ska också alla kommuner vara inblandade och ta ansvar för det, säger han till Ekot.

Precis som Expressen  kunde berätta den 7 februari vill Socialdemokraternas ledning nu att kommuner som tar emot många flyktingar ska få en "solidaritetsbonus".

De andra kommunerna ska betala, uppger Ekot i Sveriges Radio.

Partiledaren Stefan Löfven motiverar förslaget, som ska behandlas på S-kongressen i april, med att för få kommuner tar ansvar i dag.

"Orimligt"

Expressen har tidigare skrivit om hur ledande socialdemokrater varit kritiska till flyktingpolitiken, och larmat om hur deras kommuner får allt svårare att ta hand om flyktingarna som anländer.

– Det är helt orimligt att en kommun ska stå för så stor del av svensk flyktingmottagning, sa Boel Godner, S, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

"En styggelse"

Socialdemokraterna som Expressen talade med vill skrota EBO, som innebär att flyktingarna kan ordna eget boende var de vill, så att inte vissa kommuner får ta emot betydligt fler flyktingar än andra kommuner.

– EBO är en styggelse och borde tas bort så fort som möjligt, sa Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.