Socialdemokraterna bojkottar valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carin Jämtin stöttade systerpartierna både i Norge och Finland, men är inte på plats i Danmark.
Foto: Sven Lindwall
Helle Thorning-Schmid och Lars Løkke Rasmussen.
Foto: Liselotte Sabroe / Epa / Tt

Socialdemokraternas partiledning bojkottar det danska valet.

Partisekreteraren Carin Jämtin stöttade systerpartierna i både Norge och Finland - men när danskarna i dag röstar är hon inte på plats.

– Hon är upptagen på annat håll, säger pressekreteraren Peter Liljeros - samtidigt som partikamraten och statsministern Helle Thorning-Schmidt kämpar desperat för att behålla makten.

Så sent som i april i år reste statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Helsingfors för att delta i slutspurten av den finska valrörelsen.

I ett pressmeddelande då sa Jämtin:

– Finland står inför stora utmaningar efter finanskrisen. Vårt finska systerparti gör en viktig och intensiv valrörelse där de tydligt betonar frågor om ökad tillväxt och minskad arbetslöshet. Jag ser verkligen fram emot att vara på plats för att stödja våra finska partivänner i valet.

När norrmännen gick till val i september 2013 var Carin Jämtin också på plats.

– Arbeiderpartiet och Socialdemokraterna har ett nära samarbete. Därför är det självklart för mig att vara på plats i Oslo och visa mitt stöd till vårt systerparti, konstaterade hon då.

Men de danska Socialdemokraterna kan inte räkna med något stöd av sitt svenska systerparti.

Partiledningen har beslutat att bojkotta valet i dag och har i stället skickat den internationella sekreteraren Andrine Winther till Köpenhamn.

Anledningen är partikamraternas inställning i invandringsfrågan.

Expressen har tidigare berättat om Socialdemokraternas valaffischer i Danmark som ger Stefan Löfven ny huvudvärk:

Socialdemokraterna i Danmark lovar "stramare asylregler" och tuffare krav på invandrare - och går till val med budskapet:

"Kommer du till Danmark, ska du arbeta".

Budskapet har upprört många S-företrädare i Sverige.

Kommunalrådet i Växjö, Malin Lauber, menar att systerpartiet använder sig av en retorik som bygger på att alla människor inte är lika mycket värda.

– Man spinner på myter som finns om människor som flyr från krig och elände. Jag tror inte på den myten, sa hon för ett par veckor sedan till Expressen.

Vallokalerna i Danmark stänger klockan 20 i kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.