Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialdemokraterna: Avveckla kärnkraften

Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna

Avveckla kärnkraften.

Det beskedet ger Socialdemokraterna i Dagens Industri – och det innebär också att Stefan Löfven får ge med sig i sin tidigare profilfråga.

– Vi tycker att kärnkraften bör avskaffas och ersättas med förnybara energikällor, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för S, till DI.

Som ordförande för fackförbundet IF Metall var Stefan Löfven en varm anhängare av kärnkraft.

Nu, som ordförande för Socialdemokraterna, har han bytt linje.

I en debatt mellan riksdagspolitikernas alla ekonomipolitiska talespersoner som arrangerades av DI meddelar Magdalena Andersson att Socialdemokraterna vill avveckla kärnkraften. I stället ska man satsa på förnyelsebara energikällor.

Oklart när

När avvecklingen ska ske ger Magdalena Andersson inget klart besked om.

– Vi måste säkra en god energitillförsel till den svenska industrin och det svenska näringslivet, så all avveckling måste ske i den takt som vi får fram alternativa energikällor, säger Andersson.

På Socialdemokraternas kongress i våras slog partiet fast att man på sikt vill att Sveriges energiförbrukning till 100 procent ska komma från förnybara energikällor, men att "kärnkraften kommer att utgöra en viktig del av vår elproduktion för lång tid framöver".

Socialdemokraterna har efterlyst en blocköverskridande överenskommelse på energiområdet, men förutsättningarna att komma överens med Moderaterna och Folkpartiet om en avveckling är små.

Carl B Hamilton, Folkpartiets talesperson i ekonomifrågor, säger till DI:

– Om vi skulle sätta oss ned och söka en blocköverskridande överenskommelse så kommer Socialdemokraterna att vilja avveckla reaktorer. Och det menar jag vore förödande för svensk basindustri.

2009 kom regeringspartierna med en överenskommelse om kärnkraften som innebar att förbudet mot bygget av nya reaktorer upphävdes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.