Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna: Avveckla kärnkraften

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna

Avveckla kärnkraften.

Det beskedet ger Socialdemokraterna i Dagens Industri – och det innebär också att Stefan Löfven får ge med sig i sin tidigare profilfråga.

– Vi tycker att kärnkraften bör avskaffas och ersättas med förnybara energikällor, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för S, till DI.

Som ordförande för fackförbundet IF Metall var Stefan Löfven en varm anhängare av kärnkraft.

Nu, som ordförande för Socialdemokraterna, har han bytt linje.

I en debatt mellan riksdagspolitikernas alla ekonomipolitiska talespersoner som arrangerades av DI meddelar Magdalena Andersson att Socialdemokraterna vill avveckla kärnkraften. I stället ska man satsa på förnyelsebara energikällor.

Oklart när

När avvecklingen ska ske ger Magdalena Andersson inget klart besked om.

– Vi måste säkra en god energitillförsel till den svenska industrin och det svenska näringslivet, så all avveckling måste ske i den takt som vi får fram alternativa energikällor, säger Andersson.

På Socialdemokraternas kongress i våras slog partiet fast  att man på sikt vill att Sveriges energiförbrukning till 100 procent ska komma från förnybara energikällor, men att "kärnkraften kommer att utgöra en viktig del av vår elproduktion för lång tid framöver".

Socialdemokraterna har efterlyst en blocköverskridande överenskommelse på energiområdet, men förutsättningarna att komma överens med Moderaterna och Folkpartiet om en avveckling är små.

Carl B Hamilton, Folkpartiets talesperson i ekonomifrågor, säger till DI:

– Om vi skulle sätta oss ned och söka en blocköverskridande överenskommelse så kommer Socialdemokraterna att vilja avveckla reaktorer. Och det menar jag vore förödande för svensk basindustri.

2009 kom regeringspartierna med en överenskommelse om kärnkraften som innebar att förbudet mot bygget av nya reaktorer upphävdes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.