Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna
Magdalena Andersson, ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna: Avveckla kärnkraften

Publicerad

Avveckla kärnkraften.

Det beskedet ger Socialdemokraterna i Dagens Industri – och det innebär också att Stefan Löfven får ge med sig i sin tidigare profilfråga.

– Vi tycker att kärnkraften bör avskaffas och ersättas med förnybara energikällor, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för S, till DI.

Som ordförande för fackförbundet IF Metall var Stefan Löfven en varm anhängare av kärnkraft.

Nu, som ordförande för Socialdemokraterna, har han bytt linje.

I en debatt mellan riksdagspolitikernas alla ekonomipolitiska talespersoner som arrangerades av DI meddelar Magdalena Andersson att Socialdemokraterna vill avveckla kärnkraften. I stället ska man satsa på förnyelsebara energikällor.

Oklart när

När avvecklingen ska ske ger Magdalena Andersson inget klart besked om.

– Vi måste säkra en god energitillförsel till den svenska industrin och det svenska näringslivet, så all avveckling måste ske i den takt som vi får fram alternativa energikällor, säger Andersson.

På Socialdemokraternas kongress i våras slog partiet fast att man på sikt vill att Sveriges energiförbrukning till 100 procent ska komma från förnybara energikällor, men att "kärnkraften kommer att utgöra en viktig del av vår elproduktion för lång tid framöver".

Socialdemokraterna har efterlyst en blocköverskridande överenskommelse på energiområdet, men förutsättningarna att komma överens med Moderaterna och Folkpartiet om en avveckling är små.

Carl B Hamilton, Folkpartiets talesperson i ekonomifrågor, säger till DI:

– Om vi skulle sätta oss ned och söka en blocköverskridande överenskommelse så kommer Socialdemokraterna att vilja avveckla reaktorer. Och det menar jag vore förödande för svensk basindustri.

2009 kom regeringspartierna med en överenskommelse om kärnkraften som innebar att förbudet mot bygget av nya reaktorer upphävdes.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag