Socialdemokraterna  anmäler Annie Lööf

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sara Strandlund

Socialdemokraterna har KU-anmält näringsminister Annie Lööf.

I veckan avslöjade Dagens Industri att pengar från statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation har gått till företag kopplade till C:s ekonomiskpolitiske talesperson Per Åsling.

Nu kräver S svar av partiledaren i en anmälan som lämnades in fredag eftermiddag.

Det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation startades av den borgerliga regeringen 2010 för att bland annat få fart på investeringar i Norrlands inland.

I veckan har Dagens Industri avslöjat att Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Per Åsling har fått riskkapitalbolaget att satsa pengar i företag som drivs av personer som han själv känner och i företag som han själv varit med och grundat.

Per Åsling menar själv att det inte finns någon intressekonflikt.

Klarhet

Uppgifterna har fått Socialdemokraterna att reagera. I dag - samma dag som Centerns kommundagar inleds i Malmö har de KU-anmält Annie Lööf.

I anmälan, som Expressen har fått ta del, skriver S gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, att det finns anledning att undra vilken insyn Annie Lööf har haft i affärerna i sin roll som näringsminister.

Till Expressen säger Damberg:

– Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson initierar en stor statlig riskkapitalsfond, den centerpartistiske näringsministern förverkligar den och sen visar det sig att fonden gör betydande investeringar i bolag som står nära centerpartistiska företrädare.

– Det ser inte snyggt ut och allt verkar vara en väldig röra. Näringsminister Annie Lööf är ansvarig och har fortfarande inte svarat på frågor. Det här måste redas ut.


KU-anmälan

Process igång

Men Annie Lööf är inte orolig. Hon är redan kallad till Näringsutskottet för att redovisa och pratar gärna också med KU om frågan.

– Jag kommer väldigt gärna till Näringsutskottet och beskriver hur jag har strukturerat upp och styrt om det statliga riskkapitalet. Sedan välkomnar jag en granskning av KU. Jag har genomfört rätt stora reformer för att förtydliga och förstärka det statliga riskkapitalet i Sverige, mot hur det har sett ut i decennier, både under borgerligt och socialdemokratiskt styre, säger hon till Expressen.se.

Enligt Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson är en process för att få alla korten på bordet redan i gång.

– Ordföranden i Inlandsinnovations styrelse gick för flera dagar sedan ut och sa att de ska göra en fullständigt oberoende granskning av alla investeringar som skett i bolaget. Det är det rätta sättet att ta hand om den här frågan, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.