Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraten Börje Vestlund är död

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Börje Vestlund är död.
Foto: Riksdagen
Foto: OLLE SPORRONG

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Börje Vestlund har gått bort.

Han blev 57 år gammal.

– Vi har förlorat en väldigt engagerad, viktig politiker och en personlig vän, säger riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S).

Börje Vestlund hämtades i tisdags av ambulans i riksdagen efter ett sjukdomsfall. Enligt polisen rörde det sig om ett SALSA-larm, ett larm från hjärtstartare som finns utplacerade på flera platser. På fredagseftermiddagen avled han.

– Vi har mottagit det tragiska beskedet om Börje Vestlunds bortgång, säger Anders Ygeman (S), gruppledare i riksdagen, i en mejlkommentar.

"Han var en klippa"

Börje Vestlund växte upp i Sundsvall och Linköping och blev riksdagsledamot 2002. Han blev den första ordföranden i Svenska Epilepsiförbundet med personlig erfarenhet av epilepsi. Han var ordförande i riksdagens HBT-grupp, kassör i HBT-socialdemokrater, jobbade med fackliga frågor och har även suttit näringsutskottet.

– Jag har känt Börje under många år i riksdagen. Han var en klippa med ett brett engagemang. Som person var han social och utåtriktad och visade mycket omtanke med sina medmänniskor. Han fanns alltid där med skratt, vänliga ord och humor, säger Hillevi Larsson.

Tillsammans arbetade de med HBTQ-frågor och satt i EU-nämnden. Hon berättar att Börje Vestlund inte skulle kandidera till riksdagen nästa år utan börja ett nytt liv.

– Han fick inte chansen att göra det. Så det är tungt. 

Paula mötte honom i tisdags

Socialdemokraten Paula Holmqvist mötte Börje Vestlund i hissen så sent som i tisdags.

– Det var sista gången jag pratade med honom. Vi skämtade lite grann som vi alltid gör. Han var en varm och god person. Jag kommer att minnas hans strid för många frågor. Jag har varit kollega med honom sedan jag kom in i riksdagen 2014. Han var en fantastiskt varm och ärlig person. Han hördes och syntes i debatten tyckte jag. Det känns väldigt tungt, säger hon.

Gruppledaren Anders Ygeman informerade sina partikamrater om dödsfallet. 

– Vi minns Börje som en färgstark person med stort hjärta. Med sin personlighet gjorde han avtryck och berörde många, i vilka sammanhang han än befann sig. Börje lämnar ett stort tomrum efter sig, både inom arbetarrörelsen och långt utanför den, säger han i en mejlkommentar. 


Andra röster om Börje Vestlund

Lars Ohly, före detta partiledare för Vänsterpartiet:

"Bästa Börje Vestlund är död - knasiga, roliga Börje. Alltid nära till skratt men aldrig långt från allvar. Så ledsamt", skriver han på Twitter.

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister:
"Mycket tråkigt att höra om Börje Vestlunds död. En färgstark politiker som brann för HBT-frågor och facklig-politisk samverkan. Saknad!", skriver han på Twitter.

Ardalan Shekarabi (S), civilminister:
"En partivän och förkämpe för alla människors lika rätt, oavsett vem de älskar, har ryckts bort från oss. Börje skulle lämna riksdagen efter nästa val, men var långt ifrån färdig med sin livsgärning. Han hade ett brinnande engagemang i alla frågor han tog sig an. Vi träffades så sent som i tisdags, då han argumenterade engagerat i välfärdsfrågan. Beskedet är svårt att ta in. Så obeskrivligt sorgligt", skriver han på Facebook.

Urban Ahlin (S), riksdagens talman:

"Riksdagen har mottagit det tragiska beskedet om Börje Vestlunds bortgång. Med sorg går mina tankar till Börjes familj, vänner och kollegor. Börje Vestlund var en engagerad och respekterad riksdagsledamot", säger han i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.