Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialchefen smet före vaccinkön – får sparken

Anders Tegnell om fusket med vaccinationsköer.
Magnus Lublin förlorar sitt jobb.
Foto: Pressbild / Upplands väsby kommun
Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två chefer varnas och socialchefen Magnus Lublin får sparken för att ha gått före i vaccinationskön i Upplands Väsby kommun. 

Kommundirektör Regina Kevius menar också att Lublin ”far med osanning” om vad för typ av dos han fått:

– Jag menar att det är mycket tydligt att det inte är en spilldos, men han hävdar att det var det, säger Kevius.

Magnus Lublin fick på fredagsmorgonen sparken som socialchef vid Upplands Väsbys kommun. Bakgrunden är att han och ytterligare två chefer vid kommunen gått före i vaccinationskön, vilket Expressen tidigare skrivit om.

Kommunen tillsatte en extern utredning efter att det uppdagats att Lublin gått före i kön, och det är med grund i utredningen som han sparkas.

”Han har undanhållit information”

– Vi menar att han inte har följt rekommendationerna om given ordning för vaccination från Folkhälsomyndigheten. Han har undanhållit viktig information, säger Regina Kevius, kommundirektör i Upplands Väsby.

Sättet på vilket han fått till sig vaccinet är genom en länk som kommunen skickat ut till de som skulle vaccineras i fas ett. Kommunen menar att Lublin anmält sig trots att han varit medveten om att han inte skulle vaccineras med en spilldos.

– Jag menar att det var en medveten handling, där han haft tid för reflektion och där det har funnits tid att kolla med närmsta chef. Det gick 2-3 dagar från att han fick länken till att han anmälde sig, säger Kevius.

Vad har utredningen kommit fram till?

– Att det inte var en spilldos.

Två andra chefer varnas

Hur många obehöriga som fått vaccinationslänken vet inte kommunen.

Ytterligare två chefer på kommunen har varnats för att ha tagit vaccin utan behörighet. De får vara kvar eftersom de inte är lika uppsatta. Cheferna har också fått en andra dos.

Det är oklart om Lublin fått en andra dos, men han har tidigare uppgett för Aftonbladet att han skulle få det.

– Jag fick ett erbjudande och valde att tacka ja, sa Lublin då.

Expressen söker Magnus Lublin för en kommentar.

Se också:

Nya studier får Folkhälsomyndigheten att ändra rekommendationerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.