Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sociala medier vanlig kanal för politikerhot

Hot och trakasserier är vardag för landets kommunpolitiker. Två av tre kvinnliga toppolitiker är drabbade, enligt en ny undersökning.

Av topparna – kommunstyrelsens ordförande – har fler är hälften (56 procent) blivit utsatta, visar en enkät som tidningen Dagens Samhälle gjort. Två av tre kvinnor och varannan man på posten har utsatts för hot, våld eller trakasserier under den innevarande mandatperioden, enligt enkäten.

Påhoppen sker framför allt via sociala medier och mejl, men även hot via sms, telefonsamtal och öga mot öga förekommer. Av de 190 politiker som besvarade enkäten har 16 tagit emot rena dödshot. Och flertalet (66 procent) upplever att det blivit vanligare med hot och andra angrepp de senaste åren.

– Det är många nätter man legat sömnlös och ställt sig frågan: Hur högt får priset bli för att fortsätta vara politiker? frågar sig en av de utsatta politikerna.

– Det är obehagligt och jag blir skakad, men också förbannad. Jag tänker inte lämna mitt uppdrag, säger en annan till Dagens Samhälle.

Avstår från att vara aktiva

En konsekvens av påhoppen är att flera av politikerna valt att avstå från att vara aktiva på sociala medier.

Flyktingmottagandet pekas ut som den enskilda fråga som ger upphov till mest hat och hot.

Tidningen ställde enkäten till kommunstyrelsens ordförande i landets 290 kommuner. Av dessa svarade 190, varav 82 kvinnor och 108 män.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.