Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snygga tjejer fick sämre betyg under pandemin

Tidigare i höstas varnade Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten om att pandemin ännu inte är över.
Snygga studenter får högre betyg, enligt en ny studie.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
37 personer fick bedöma studenters attraktivitet. Sedan mättes studenternas betyg.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Före pandemin fick studenter som beskrivs som snygga högre betyg.

Men när undervisningen hölls på distans sjönk betygen för de attraktiva tjejerna. 

Det konstateras i en ny studie från Lunds universitet. 

Doktoranden Adrian Mehic vid Ekonomihögskolan i Lund har studerat hur skönhet kan påverka studenters betyg. 

När högskolestudierna förflyttades online under pandemin blev betygen sämre för de snygga tjejerna. För de snygga killarna höll betygen sig däremot på samma nivå. Effekten syntes mest i de ämnen där lärare och studenter vanligtvis lär känna varandra och har ett samspel under fysiska möten, vilket TT först berättade om. 

– Att killarna fortfarande fick bättre betyg under pandemin tror jag har att göra med att de har bättre självförtroende och självkänsla. Det borde ge bättre betyg oavsett vilken form av undervisning, säger Adrian Mehic. 

Så gick studien till

I studien bedömdes 300 studenters utseenden utifrån bilder på en skala från 1 till 10. Juryn som bedömde utseendet bestod av 74 studenter i ungefär samma ålder. De delades upp i två grupper och bedömde 150 studenter var. Därmed bedömdes var och en av de 300 studenterna av 37 personer. 

Betygen för olika utbildningar och kurser skiljer sig. För att lättare jämföra kan man föreställa sig en betygsskala som också skulle gå från ett till tio. 

Då skulle skillnaden mellan någon som är en åtta och en nia på snygghetsskalan kunna innebära en ökning från 7,0 till 7,1 på betygsskalan.

Adrian Mehic forskar vid Lunds universitet. Studien kommer att vara en del av hans avhandling i nationalekonomi.
Foto: Lunds universitet

Jury avgjorde skönhet 

Att snygga tjejer före pandemin hade högre betyg tror Adrian Mehic handlar om att majoriteten av lärarna i studien är män, och att det rör sig om diskriminering till förmån för de attraktiva tjejerna. Dock gav även kvinnliga lärare snygga tjejer högre betyg, men inte i samma utsträckning. 

Hur avgjordes vilka som bedömdes som snygga? 

Vi hade en jury bestående av 37 personer. De fick se olika bilder på de medverkande i studien som de sedan fick betygssätta på en skala mellan ett och tio. De i juryn var i ungefär samma ålder som de i studien. 

Det har även tidigare forskats på hur utseende påverkar människors förutsättningar. 

– Det har gjorts många studier på hur utseende påverkar lön och där ser man att de som ser bra ut får högre lön. Men det har inte gjorts så mycket på betyg, så det är det som är det nya, säger Adrian Mehic. 

MER TV: Här pågår jakten efter giftormen på Skansen

Ana Wahlström på Skansen: ”Vi kan inte vara säkra på någonting”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.