Utseendet spelar stor roll när det gäller betygen – men inte om du är man. Foto: ColourboxUtseendet spelar stor roll när det gäller betygen – men inte om du är man. Foto: Colourbox

Utseendet spelar stor roll när det gäller betygen – men inte om du är man.

 Foto: Colourbox
De minst attraktiva kvinnorna fick ett betyg som var i snitt 0,067 lägre än resten av studenterna. Foto: ColourboxDe minst attraktiva kvinnorna fick ett betyg som var i snitt 0,067 lägre än resten av studenterna. Foto: Colourbox

De minst attraktiva kvinnorna fick ett betyg som var i snitt 0,067 lägre än resten av studenterna.

 Foto: Colourbox

Snygga studenter får högre studiebetyg

Publicerad

Det är i klassrummen som man endast borde bli bedömd utifrån sina prestationer men enligt en ny studie så spelar utseendet en stor roll också. Men inte när det gäller män.

Studien, som publicerades i början av januari, visar på att de kvinnliga studenter som ser bättre ut också får bättre skolbetyg än resten av studenterna, skriver Salon.

I studien deltog över 5 000 studenters vars skollegitimation fick bedömas på en skala 1-10 av personer som var varken studenter eller lärare på skolan där studien utfördes.

Koppling mellan attraktion och betyg

Därefter gick forskarna igenom mer än 100 000 skolbetyg som studenterna hade fått.

Det visade sig att det fanns en koppling mellan attraktion och högre betyg. De kvinnliga studenterna hade nämligen en ökning med en standardavvikelse på "attraktionsskalan" som associerades med en ökning på 0,024 i betyget – på en 4,0 gradig skala.

De minst attraktiva kvinnorna fick ett betyg som var i snitt 0,067 lägre än resten av studenterna.

Lägger energi på snygga studenter

Forskaren Rey Hernández-Julián, som utförde studien, säger till Inside Higher Ed, att det finns två möjliga förklaringar.

– Är det så att professorerna lägger ner mer tid och energi på de snygga studenterna, något som sedan hjälper studenterna att lära sig mer och förtjäna högre betyg? säger han och fortsätter:

– Eller är det så enkelt som att professorerna belönar utseende med högre betyg även fast prestationen är lika? Det troliga svaret, med tanke på vår växande förståelse gentemot förekomsten av implicita fördomar, är att professorerna gör små justeringar i båda dessa marginaler.

När det gäller de manliga studenterna så spelade utseendet ingen roll och de värderades inte heller utefter utseende.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag