Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snusupproret växer nu mot Anders Borg

Foto: Jens L'Estrade

BRYSSEL. Snusupproret växer i styrka.

Nu ifrågasätts finansminister Anders Borg, som sagt att snus är ett "väldigt allvarligt samhällsproblem", av flera partikamrater.

- Det är orimligt att vi med skatter gör snus dyrare än cigaretter, säger M-toppen och Europaparlamentarikern Christofer Fjellner.

KRITISKA RÖSTER EFTER BORGS UTTALANDE:

Christofer Fjellner, EU-parlamentariker (M):
"Många snusare kommer bli upprörda nu när man inte bara ska tvingas gissa sig till vad snuset smakar utom dessutom ska tvingas betala rejält mycket mer för det."

Fredrick Federley, EU-kandidat (C):
"Borg verkar vara inne på en skademaximeringslinje byggd på fabler."

Marco Paulsson, gruppledare för Moderaterna i Karlshamn:
"Jag delar inte ministerns påstående om farligheten av snus och tror att en höjning vore dålig för Moderaterna."

Marita Ulvskog, EU-parlamentariker (S):
"Detta förklarar Moderaternas och regeringens svaga intresse för att rädda snuset från EU. Vi kämpade ensamma."

Christian Engström, EU-parlamentariker (Piratpartiet):
"Snus är inget allvarligt samhällsproblem, det räddar liv."

Den höjda snusskatten ska rädda den ifrågasatta svenska skolan. Det var budskapet från ledande moderater i sociala medier efter Expressens artikel om regeringens syn på snuset i går.

Det var i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon i lördags som finansminister Anders Borg slog fast att snus är "ett väldigt allvarligt samhällsproblem" - och reaktionerna lät inte vänta på sig.

EU-kandidaten Fredrick Federley, som sitter i Centerpartiets partiledningen, anklagade i gårdagens Expressen finansministern för lögn.
Frågan om snusets framtid är känslig för regeringen. En miljon svenskar använder snus och en rad forskare och experter menar att samhällsvinsten är stor varje gång en rökare byter cigaretter mot snus.

Handelsministern och snusaren Ewa Björling, som kämpat hårt för att det svenska snuset ska få säljas i hela EU, har tidigare varit tydlig med att snus är bra för de som vill sluta röka.

Men när Expressen i går ville ha hennes kommentar till finansministerns uttalande blev det nobben. I en skriftlig kommentar, via en pressekreterare, säger hon:
- Vi gör nödvändiga skattehöjningar på olika saker för att ha möjlighet till större satsningar på skolan, det tycker jag är rätt prioriterat.

Men den motiveringen sågas av flera moderatpolitiker.

"Orimligt"

Toppmoderaten Christofer Fjellner, som också slagits för att svenskt snus ska få exporteras till övriga Europa:

- Visst, jag förstår att risken för ökad smuggling är mindre för snus men det är orimligt att vi med skatter gör snus dyrare än cigaretter.

- Snus är ju inte morötter och det bästa är att inte använda tobak alls. Men alla forskare är ju eniga om att cigaretter är minst 100 gånger farligare.

I Expressen i går konstaterade statsvetarprofessorn Marie Demker att den nya skattehöjningen på snus kan reta upp folk i en viktig väljargrupp som man brukar säga avgör valet - medelklassen i storstäder.

Christofer Fjellner är inne på samma linje. Han tror att många snusare kommer att bli upprörda:

- De kommer givetvis fråga sig vad politikerna egentligen pysslar med.