Snuset stoppas – då lämnar han politiken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ulf Ottosson hoppar av politiken efter att kommunen infört tobaksförbud på sina möten.
Foto: Bertil Sundqvist

Centerpartisten Ulf Ottosson är snusare - storsnusare.

Nu har Arjeplogs kommun genomfört ett tobaksförbud och det gäller även snus

Ulf Ottoson hoppar av politiken för att kunna snusa vidare.

Förra året infördes tobaksfri arbetstid- inklusive snusförbud för politiker på sammanträdena - på försök i Arjeplogs kommun. Nu har förslaget utvärderats och fått tummen upp i en omröstning i fullmäktige, rapporterar SVT Nordnytt. 

Men centerpartisten Ulf Ottosson ogillar beslutet. Han berättar att han kommer att trotsa tobaksförbudet genom att snusa på nästa fullmäktigemöte. Sen hoppar han av politiken.

– Jag begärde att detta skulle utvärderas och när man nu fattat beslutet om tobaksförbudet har jag bestämt mig för att inte fortsätta med politiken.  Det är inte så lätt att lägga av med snuset efter 40 år. Jag måste få göra mina egna val utan att kommunen talar om för mig vad jag ska göra, säger Ulf Ottosson.

Friskvårdsarbete viktigt

Det socialdemokratiska kommunalrådet Britta Flinkfeldt-Jansson håller inte med. Hon tror att Ulf Ottosson egentligen har andra motiv till sitt politiska avhopp.

– Ulf Ottosson har hamnat på icke valbar plats på listan till kommunfullmäktige för Centerpartiet. Nu använder han i stället snuset som förevändning för att hoppa av politiken. Det tycker jag är fånigt, säger hon.

23 ledamöter sade ja till en fortsättning för förbudet, tre sade nej och två valde att inte rösta och därmed har försöket permanentats. Nu gäller alltså tobaksförbud, inklusive snus, under arbetstid och under kommunala sammanträden i Arjeplog.

Med arbetstid menas den tid man tjänstgör, inklusive pauser, men lunchrasten räknas inte som arbetstid, utan då får anställda och politiker röka och snusa - om de vill.

Ulf Ottosson arbetar även som jaktarrangör på somrarna och med att testa bilar i vinterförhållanden på vintern. Där har han aldrig stött på något förbud mot tobak inom de jobben.

– Jag stod inför att antingen trotsa policyn, eller att kliva av politiken. Det var ett ganska lätt val, men det är ju synd på ett sätt.  Jag får se om jag tar upp politiken någon gång i framtiden.  Politiker ska ge sjutton i att sätta upp pekpinnar. Man kan uppmuntra folk men låta dem välja själva.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.