Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snuset orsakar bråk hos allianspartierna

Dyrare prilla. Anders Borg samtalar med finansmarknads-minister Peter Norman under Moderaternas Sverigedagar. Nu får Anders Borg kritik för regeringens planer på att höja skatten på snuset av Centerns Fredrick Federley.
Foto: Jens L'Estrade

GÖTEBORG. Finansminister Anders Borg anklagas för att ha ljugit i tv om landets en miljon snusare.

I TV4:s Nyhetsmorgon hävdade Borg att snus är "ett väldigt allvarligt samhällsproblem".

- Borg borde ägna sig åt fakta och vetenskap i stället för fabler, säger EU-kandidaten Fredrick Federley, som sitter i Centerpartiets partiledning.

Samtidigt varnar statsvetare för att snusutspelet kan reta upp medelklassen i storstäder - som avgör valet.

I veckan kom beskedet om att regeringen vill chockhöja snusskatten - med 20 procent. För första gången kan snus bli dyrare än cigaretter.

Under Moderaternas Sverigemöte i Göteborg intervjuades finansminister Anders Borg i går av TV4:s Anders Pihlblad i "Nyhetsmorgon". Då kom utspelet som nu retar upp en miljon svenska snusare:

- Jag tycker det är bra om vi kan höja skatten på både alkohol och tobak. Det är saker som är kopplade till väldigt allvarliga samhällsproblem. Det gäller också snuset.

"Viktigare med grundskolan"

- För mig är det viktigare att vi har mer undervisningstid i matematik och att vi har en tioårig grundskola än att det är billigt att snusa.

EU-kandidaten Fredrick Federley, som sitter i partistyrelsen för Centerpartiet, anklagar finansministern för att ljuga.

"Borgs snuslögn är jag beredd att bemöta när som", skriver han på Twitter.

- I USA jobbar man med skade-minimering och förordar snus före cigaretter för nikotinister. Borg verkar vara inne på en skademaximeringslinje byggd på fabler, säger han till Expressen.

Professor: Kan vara riskfullt

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det kan vara riskfullt för Moderaterna att höja skatten på snus för mycket.

- Det finns alltid en gräns någonstans, men det är svårt att i förväg veta var den gränsen går. Men om man når den kan det komma väldigt fort. Då kan bilden vända och man blir plötsligt förbudspartiet, partiet som lägger skatt på allt som är roligt. Om någon hittar en bra bild som slår an kan det gå ganska snabbt, säger hon.

Hon tror att skattehöjningen kan reta upp folk i en viktig väljargrupp som man brukar säga avgör valet - medelklassen i storstäder.

- Det är en annan grupp som snusar i dag än när jag var barn, så det är en imagefråga i den urbana medelklassen, som kan reagera på att man höjer skatten på snus, säger Marie Demker.

Samtidigt hävdar Marie Söderqvist, vd för Livsmedelsföretagen, och Hans-Olof Nilsson, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet att skattechocken på snus ger fler rökare.

Handelsminister Ewa Björling (M) har tidigare kallats för "snus-ministern" efter att i flera år ha drivit kravet på att svenskt snus ska få exporteras till hela Europa.

- Svenskt snus innehåller låga halter farliga ämnen. Dessutom är det bra om man ska sluta röka, har hon tidigare sagt.

Den linjen får också stöd av Socialstyrelsen som rangordnar olika levnadsvanors svårighetsgrader, det vill säga risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och förtida död.

"Är skadligt för hälsan"

Socialstyrelsen konstaterar att otillräcklig fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor är farligare än daglig snusning. Farligast är daglig rökning.

Men skattehöjningen på snus försvaras av flera statsråd.

- Det är bättre att höja skatten på snus än på arbete, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, som själv slutade snusa för bara några veckor sedan.

Och socialminister Göran Hägglund sa häromdagen till Aftonbladet:

- Snus är tobaksbruk som är skadligt för hälsan och då tycker vi att det är mer lämpligt att lägga en beskattning på det än på andra områden.

Även Socialdemokraterna står bakom skattehöjningen, enligt partiets sjukvårdspolitiska talesperson Lena Hallengren.

FAKTA

Sedan 2006 har regeringen höjt punktskatten på snus med över 200 procent.

Under samma tid har skatten på cigaretter höjts med 30 procent.

Inom kort väntas regeringen presentera en ny skattehöjning från 385 kronor per kilo snus till 471 kronor - en höjning med 22,2 procent.

Den nya snusskatten motsvarar en justering av priset med 2,31 kronor per dosa för portionssnus. Ovanpå det kommer prishöjning för oförändrad vinstmarginal och momshöjning. Priset på en dosa portionssnus väntas stiga med fyra kronor och på en dosa lössnus, som väger mer, med sex kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.