Men snusförbud finns redan på andra håll i landet. En majoritet av socialdemokrater och centerpartister drev igenom den tuffa tobakspolicyn. Mot sig hade de moderater, folkpartister, kristdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister, som ville ha mjukare formuleringar. - Att patientkontakten ska vara tobaksfri är vi överens om. Men landstinget har ju också annan personal. Nu gäller förbudet även vaktmästare, chaufförer och lokalvårdare, säger Suzanne Frank.
Eget ansvar
Hon ville lita mer till individens eget ansvar och tycker att beslutet att stoppa tobaksförsäljning i kiosker på landstingets område är en konkurrensbegränsning. Motivet att tobak är skadligt håller inte, anser hon. - Då skulle man också ingripa mot godis, spel och lotter, menar hon. Men landstingsrådet Sven-Åke Gustavsson (s) pekar på att tobakens negativa hälsoeffekter är väl dokumenterade. Att annat också kan vara skadligt är inget skäl för att låta bli att agera, menar han. Och kronobergarna är faktiskt inte först med att spola prillan. Liknande regler finns redan i landstingen i Västernorrland och Gävleborg, som kallar sig "tobaksfria". - Det handlar om respekt för patienter och kolleger, säger Johan Adolfsson, pressansvarig för Gävleborgs läns landsting.
Tufft för rökare
Livet har överlag blivit tuffare för rökarna i landstingsvärlden. Det uppmärksammades när Jönköpings län för en tid sedan krävde att vårdpersonal som ville ut och blossa först måste stämpla ut och byta kläder. Nu finns den regeln på många håll och flera landsting har dessutom rökfria "skyddszoner" på minst hundra meter kring sina byggnader. Hur långt får då en arbetsgivare gå? Vore det till exempel möjligt att förbjuda också kakor och snask på arbetsplatsen? Ja, om arbetsgivaren har goda skäl för det, svarar Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd. - Arbetsgivaren bestämmer över arbetsplatsen, men får inte fatta beslut som är trakasserande eller strider mot god sed, säger han.