Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snus på jobbet på jobbet förbjuds

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Efter hård debatt i fullmäktige förbjuder landstinget i Kronoberg både rök och prilla på jobbet för alla anställda.

- Det har ett löjets skimmer över sig, säger landstingsrådet Suzanne Frank (m).

Men snusförbud finns redan på andra håll i landet. En majoritet av socialdemokrater och centerpartister drev igenom den tuffa tobakspolicyn. Mot sig hade de moderater, folkpartister, kristdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister, som ville ha mjukare formuleringar. - Att patientkontakten ska vara tobaksfri är vi överens om. Men landstinget har ju också annan personal. Nu gäller förbudet även vaktmästare, chaufförer och lokalvårdare, säger Suzanne Frank.

Eget ansvar

 Hon ville lita mer till individens eget ansvar och tycker att beslutet att stoppa tobaksförsäljning i kiosker på landstingets område är en konkurrensbegränsning. Motivet att tobak är skadligt håller inte, anser hon. - Då skulle man också ingripa mot godis, spel och lotter, menar hon. Men landstingsrådet Sven-Åke Gustavsson (s) pekar på att tobakens negativa hälsoeffekter är väl dokumenterade. Att annat också kan vara skadligt är inget skäl för att låta bli att agera, menar han. Och kronobergarna är faktiskt inte först med att spola prillan. Liknande regler finns redan i landstingen i Västernorrland och Gävleborg, som kallar sig "tobaksfria". - Det handlar om respekt för patienter och kolleger, säger Johan Adolfsson, pressansvarig för Gävleborgs läns landsting.

Tufft för rökare

 Livet har överlag blivit tuffare för rökarna i landstingsvärlden. Det uppmärksammades när Jönköpings län för en tid sedan krävde att vårdpersonal som ville ut och blossa först måste stämpla ut och byta kläder. Nu finns den regeln på många håll och flera landsting har dessutom rökfria "skyddszoner" på minst hundra meter kring sina byggnader. Hur långt får då en arbetsgivare gå? Vore det till exempel möjligt att förbjuda också kakor och snask på arbetsplatsen? Ja, om arbetsgivaren har goda skäl för det, svarar Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd. - Arbetsgivaren bestämmer över arbetsplatsen, men får inte fatta beslut som är trakasserande eller strider mot god sed, säger han.

FAKTA

Tobaksprogram i 18 landsting
° Arton av landets 21 landsting eller regioner har en policy för tobak.
° Samtliga 18 har avskaffat rökrummen för personalen, inom nio finns inga rökrum för patienterna.
° Tobaksfria zoner kring byggnader finns i nio landsting.
Fyra har stoppat försäljning av tobaksvaror på landstingets område.
° Fyra landsting tar även upp personalens snusvanor i sin policy.
° Landsting med rökförbud kräver i många fall att personalen stämplar ut och byter kläder för att gå ut och röka.
° De flesta landsting har inga straff för brott mot tobaksreglerna.
Några anger att det hanteras som andra regelbrott.
Källa: Rapporten Med fokus på tobaksfritt landsting, Folkhälsoinstitutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.