Den nya studien som publicerades i den medicinska tidskriften International journal of cancer häromdagen vänder upp-och-ner på det tidigare antagandet om att snus ökar risken för cancer i bukspottskörteln.
– Vi ser inte någon skillnad i risken för bukspottskörtelcancer. Bland de som har pågående användning av snus jämfört med de som inte snusar så är den relativa risken 0,96. 1,0 innebär att det är exakt samma risk. Det är alltså ingen skillnad, säger Cecilia Magnusson, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet och sisteförfattare till studien.
LÄS MER: Snusare drabbas lättare av diabetes
Snus ökar inte risken
Observationsstudien har följt över 400 000 män under en längre tid och tittat på olika dödsorsaker. Man har även inkluderat flera tidigare studier på området – bland annat den svenska studie som ligger till grund för det tidigare påvisade sambandet mellan snusning och ökad risk för cancer i bukspottskörteln.
– Vi har deras data och kan replikera sambandet som de har publicerat. Men i vår variant av deras studie så har vi längre uppföljning. Om vi gör samma analys som de gjorde, så ser vi också sambandet. Men om vi följer det under längre tid, då försvinner sambandet. Varför det är så vet vi inte, säger Cecilia Magnusson.

Snus och bukspottskörtelcancer
Det verkar inte heller spela någon roll om man har snusat länge, eller om man är storkonsument. De svenska forskarna har inte kunnat se att en hög snuskonsumtion skulle öka risken över huvudtaget. De små förändringar som finns befinner sig alla inom felmarginalen.
– Vi ser ingen sådan trend med att de som snusar mycket skulle löpa högre risk. Om du snusar mindre än fyra dosor per vecka var den relativa risken 0,87. Om du snusar fyra till sex dosor per vecka var den relativa risken 1,16. För de som snusade sju eller fler dosor per vecka var den relativa risken 0,87 igen, säger Cecilia Magnusson.
LÄS MER: Ny studie om snus förvånar forskarna – farligare än man trott
Inte riskfritt att snusa
Den nya studien innebär dock inte att det är riskfritt att snusa. Samma forskarteam kunde i vintras presentera en tydlig koppling mellan snusande och en ökad risk för att insjukna i diabetes typ 2 – i synnerhet om man snusar mycket.
– Det är ett väldigt starkt beroende som nikotinet ger. Det i sig ger en påverkan på livskvaliteten, att vara slav under en substans. Sen är det tydligt att gravida kvinnor inte bör snusa, att det finns risker för barnet. Det finns också ett samband mellan snus och diabetes typ 2. Ju mer man snusar, desto högre blir risken, säger Cecilia Magnusson.