Snowdens brev
från gömstället

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nu bryter Edward Snowden tystnaden.

I ett öppet brev via Wikileaks skriver NSA-läckan om den tacksamhet han känner mot de som hjälpt honom i flykten från USA.

Samtidigt riktar han skarp kritik mot hur president Barack Obama har hanterat situationen:

"Obama har nu börjat använda sig av den strategi som innebär att man använder medborgarskap som vapen", skriver Snowden i brevet.

Samtidigt uppger Wikileaks att Snowden nu söker asyl i totalt 20 länder – bland annat Finland och Norge.

Under natten till tisdagen släppte Edward Snowden ett brev på Wikileaks hemsida där han uttrycker sin tacksamhet mot de som hjälpt honom på flykt från USA, via Hongkong, för att slutligen hamna i Moskva.

Tackar de som hjälpt

"För min fortsatta frihet kan jag tacka de uppoffringar som gjorts av vänner - nya och gamla - familj, och andra som jag aldrig har träffat, och förmodligen aldrig kommer att träffa. Jag litade på dem med mitt liv som insats, och de svarade på den tilliten med att ge mig hopp, för vilket jag alltid kommer att vara tacksam.", skriver Snowden i brevet.

Anser sig bedragen av Obama

Samtidigt riktar Snowden skarp kritik mot hur han tycker att president Barack Obama har hanterat situationen, och syftar främst på att han anser att Obama ändrat sig i frågan kring hur hans fall skulle hanteras av amerikanska myndigheter:

"Den här formen av bedrägeri från en världsledare är inte rättvis, och det är inte heller att straffas med att tvingas leva i utomrättslig exil. Det här är gamla, dåliga verktyg som används för att få utlopp för politisk aggression", skriver Snowden om hur han anser att Obama har hanterat hans situation.

Brevet undertecknas med Snowdens fullständiga namn, och dagens datum: "Edward Joseph Snowden. Den första juli 2013.".

Samtidigt uppger Wikileaks att Edward Snowden söker asyl i totalt 20 länder efter Ryssland och tidigare Ecuador och Venezuela. De nya länderna är: Österrike, Bolivia, Brasilien, Kina, Kuba, Finland, Frankrike, Tyskland, Indien, Italien, Irland, Holland, Nicaragua, Norge, Polen, Spanien och Schweiz.

Här är Snowdens brev till världen

För en vecka sedan lämnade jag Hongkong efter att det framkom att min frihet och min säkerhet hotades av att jag hade avslöjat sanningen. För min fortsatta frihet kan jag tacka de uppoffringar som gjorts av vänner - nya och gamla - familj, och andra som jag aldrig har träffat, och förmodligen aldrig kommer att träffa. Jag litade på dem med mitt liv som insats, och de svarade på den tilliten med att ge mig hopp, för vilket jag alltid kommer att vara tacksam.

I torsdags deklarerade president Obama för världen att han inte kunde tillåta något diplomatiskt myglande över mitt fall. Nu har det dock bevisats att trots att han lovat detta, så har presidenten beordrat sin vicepresident att pressa ledare för andra nationer, hos vilka jag har ansökt om beskydd, att ge avslag på mina asylansökningar.

Den här formen av bedrägeri från en världsledare är inte rättvis, och det är inte heller att straffas med att tvingas leva i utomrättslig exil. Det här är gamla, dåliga verktyg som används för att få utlopp för politisk aggression. Deras syfte är att skrämma, inte mig, men de som skulle kunna komma efter mig.

I årtionden har Amerikas förenta stater blivit en av de starkaste försvararna för den mänskliga rättigheten att söka asyl. Tyvärr har den rätten, som föreslagits och röstats fram av USA i världsdeklarationen för mänskliga rättigheter, nu avvisats av den nuvarande regeringen för mitt land. Obamas regering har nu använt som strategi att göra medborgarskap till ett vapen. Trots att jag inte är dömd har de återkallat mitt pass, och lämnat mig som en statslös människa. Utan att jag har fått möjlighet att vidta några juridiska åtgärder har myndigheterna nu stoppat mig från att nyttja en grundläggande rättighet. En rättighet som tillhör alla. Rättigheten att söka asyl.

I slutänden är Obama och hans regering inte rädda för visselblåsare som jag, Bradley Manning eller Thomas Drake. Vi är statslösa, fängslade, eller maktlösa. Nej, Obamas regering är rädd för dig. De är rädda för ett folk som är informerat, argt och som förväntar sig att det en konstitutionell regering har lovat - så ska det vara.

Jag är oböjd i mina övertygelser och imponerad över de insatser som gjorts av så många.

Edward Joseph Snowden

Monday 1st July 2013

Brevet är fritt översatt från engelska till svenska.

Originalversionen finns på Wikileaks hemsida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.