Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snowden stannar på flygplatsen tills vidare

NEW YORK. NSA-läckan Edward Snowden får inte lämna flygplatsen i Moskva - än.

Pappersarbetet återstår.

Men det blir klart ”när som helst” uppger hans advokat till CNN.

I en månad har Edward Snowden befunnit sig på flygplatsen Sheremetyevo i Moskva.

Han har inte fått lämna flygplatsen sedan USA dragit in hans pass. USA anklagar honom för spionage sedan han avslöjat att amerikanska spionmyndigheten NSA bedrivit omfattande avlyssning av data- och telefonkommunikation mot amerikaner och utländska toppolitiker.

För åtta dagar sedan sökte Snowden asyl i Ryssland. Rysk media rapporterade tidigare under onsdagen att det blivit klart att han får lämna flygplatsen, men det stämmer inte, uppger hans advokat Anatoly Kucherena för CNN.

Snowden väntar fortfarande på dokument som visar att hans asylansökan är under utredning. Med dessa handlingar skulle den spionanklagade 29-åringen få lämna flygplatsen och vistas inom Ryssland.

Det är inte ännu inte bestämt om Ryssland kommer att godkänna hans ansökan. Beslutet kan dröja i månader. Om Snowden får ett sådant kan han bo i Ryssland, och även resa utomlands, under ett år, enligt advokaten.

USA har inget utlämningsavtal med Ryssland. Tre länder har beviljat honom politisk asyl; Nicaragua, Venezuela och Bolivia.

Det mest sannolika är att Snowden stannar i Ryssland, enligt advokaten.

– Så vitt jag vet planerar han att stanna i Ryssland för att lära sig rysk kultur, det ryska språket och att bo här, sade advokaten Anatoly Kucherena till CNN förra veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.