Edward Snowden kommer att hålla i en videokonferens med EU-politiker om NSA. Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras
Edward Snowden kommer att hålla i en videokonferens med EU-politiker om NSA. Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras

Snowden ska frågas ut av svenska politiker

Publicerad

I början av januari ska visselblåsaren Edward Snowden hålla en videokonferens med EU-politiker som får ställa frågor om NSA-avlyssningarna. Något som har mötts av hård kritik från USA.

– En fråga man ställer sig är ju om han har mer information om FRA, säger Christian Engström (Piratpartiet), ledamot i LIBE som är EU-parlamentets justitieutskott.

Den tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowden läckte tusentals topphemliga dokument som avslöjade att USA avlyssnat regeringar, politiker, företag och privatpersoner världen över.

Nu ska Snowden pressas på mer information om NSA – av EU. I början av nästa år har han bjudits in till en videokonferens med EU-parlamentets justitieutskott LIBE. Utskottet har startat en utredning kring NSA:s avlyssningar och har tidigare bjudit in flera säkerhetsexperter och underrättelsetjänstemän. Edward Snowden blir den kanske viktigaste pusselbiten i utredningen.

– Det är jätteroligt och bra. Edward Snowden är en hjälte som har avslöjat de här globala missförhållandena. Att USA utsätter Europa, Sverige och världen för fara, säger Christian Engström (Piratpartiet) som är ledamot i utskottet, till Expressen.

Frågorna till Snowden

Engström avslöjar att han tänker fråga ut Snowden om FRA, om det finns mer information om dess inblandning i avlyssningsskandalen. Cecilia Wikström (FP) vill bland annat veta mer om Snowdens förhållande till Ryssland.

– Det är någonting som jag tycker har försvunnit lite i debatten. Vilka relationer hade Snowden till Ryssland innan det här hände? Det behöver han sprida ljus över, säger Wikström till Expressen.

En säkerhetsrisk

Exakt hur videokonferensen ska gå till är ännu högst oklart. Det råder en extrem säkerhet kring Snowden och LIBE-utskottet diskuterar i nuläget olika lösningar tillsammans med visselblåsaren.

– Han kan inte komma till Europa för då blir han arresterad. Antingen får utskottets ledamöter skicka in frågor så får han spela in färdiga svar eller så sänder han live. Men det skulle kunna innebära en säkerhetsrisk ifall han röjer sin position för USA. Det är en fråga som diskuteras, säger Engström.

USA åkte till Bryssel

Nyheten om att Snowden bjudits in och tackat ja till en videokonferens med EU har mötts av hård kritik från USA. Fem ledamöter från det amerikanska representanthuset besökte i veckan Bryssel, enligt Huffington Post för att övertyga EU-parlamentet om att inte prata med Snowden. Delegationen försökte även tona ned avlyssningsuppgifterna och hävdade att USA inte bedrivit "massivt spioneri" samt att Snowden är en förrädare.

USA har hotat med att videokonferensen med Snowden skulle orsaka en "häftig reaktion" och att det skulle försämra relationen mellan EU och USA. Enligt Svenska Dagbladet hävdade Mike Rodgers, från det amerikanska representanthuset, att det även skulle kunna påverka förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan de båda blocken.

"USA är skurkarna"

De svenska ledamöterna Wikström och Engström är mycket kritiska till USA:s utspel.

– Det är helt orimligt och oacceptabelt. Vi har initierat den här sista delen av utfrågningen och vi ska få ställa våra frågor. USA har blivit arga och sagt att det här är en vänskap som står på spel. Men regel ett är att man inte behöver avlyssna sina vänner, säger Wikström till Expressen.

– USA beter sig på det viset som Sovjetunionen gjorde under Kalla kriget. De gör allt de kan för att jaga och misskreditera Snowden och för att pressa politiker och regeringar att inte bete sig schyst. Det är USA som är skurkarna, det är de som har spionerat och undergrävt säkerheten genom att installera bakdörrar, säger Engström.

LIBE-utskottet har ingen formell makt att utreda avlyssningsskandalen. Det är varken ett konstitutionsutskott eller en rättsutövande instans. De som bjuds in har ingen skyldighet att komma.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag