Snowden redo att gå med på Putins krav

Edward Snowden under mötet på flygplatsen i Moskva.
Foto: Tanya Lokshina

Visselblåsaren Edward Snowden, 30, vill söka asyl i Ryssland.

Det sa han vid ett möte med människorättsorganisationer på en flygplats i Moskva, enligt AP.

Uppgifterna är de första som kommer från Snowden sedan han flydde från Hongkong till Moskva den 23 juni.

Edward Snowden är efterlyst i USA misstänkt för spionage efter att ha läckt topphemliga dokument om USA:s omfattande övervakningsapparat till pressen.

Den 23 juni reste han från sitt gömställe i Hongkong till Moskva. Sedan dess har han varit fast i transithallen på Sheremetyevo-flygplatsen i Moskva.

"Olaglig kampanj från USA"

På fredagen kallade han till ett möte på flygplatsen. Han hade skrivit ett brev till människorättsorganisationerna Human Rights Watch och Amnesty International. En anställd på Human Rights Watch lade sedan ut Snowdens brev på Facebook.

"De senaste veckorna har vi sett en olaglig kampanj från USA förr att hindra min rättighet att söka och få asyl /.../ Omfattningen av det hotfulla beteendet är utan liknelser", skrev han enligt Reuters.

Under mötet sa Snowden att han vill få asyl i Ryssland, enligt den ryska parlamentsledamoten Vyacheslav Nikonov.

Beredd att gå med på Putins krav

Snowden har tidigare ansökt om asyl i Ryssland med drog tillbaka sin ansökan efter att Putin sagt att han i så fall måste sluta läcka uppgifter om USA.

Enligt AP har Ryssland inte fått in någon ny ansökan från Snowden men Nikonov säger till nyhetsbyrån Interfax att visselblåsaren nu är beredd på att gå med på kraven.

– Han sade att han informerats om detta villkor och att han lätt kan acceptera det. Han tänker inte skada några amerikanska intressen eftersom han är amerikansk patriot, sa Nikonov efter Snowdens möte med människorättsaktivister enligt TT.

Under mötet släpptes även en ny bild på Snowden som tagits av Tatiana Lokshina, chef för Human Rights Watch i Ryssland. Det är den första bilden på Snowden sedan hans uppgifter började publiceras av The Guardian och Washington Post.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.