Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras
Edward Snowden. Foto: Glenn Greenwald And Laura Poitras

Snowden nominerad till Nobels fredspris

Publicerad

Visselblåsaren Edward Snowden har nominerats till Nobels fredspris.

Det är svenske professorn Stefan Svallfors som skickat brev till Nobelkommittén, skriver Västerbottens-Kuriren.

Och nyheten har fått spridning över stora delar av världen.

Sociologiprofessorn vid Umeå universitet har skickat in nomineringen till fredspriskommittén och skriver att Edward Snowden satt ljuset på USA:s övervakning av elektronisk kommunikation och att han gjort en "heroisk insats till en stor personlig uppoffring".

Stefan Svallfors tycker även att det vore ett sätt att bättra på fredsprisets rykte efter beslutet att ge Barack Obama priset, något som kritiserats.

Nyheten har fått spridning över världen sedan Västerbottens-Kurirens publicering i lördags. Och Daily Mail skriver att nomineringen visserligen kommit in för sent för att Snowden ska få priset i år, men att han kan bli aktuell år 2014.

Edward Snowden har läckt information om USA:s övervakning av telefoni och datatrafik till medier och flydde sedan landet. Han befinner sig just nu på Moskvas flygplats och har ansökt om asyl i flera länder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag