Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snowden: Det här landet är värt att dö för

Edward Snowden, 29, är mannen bakom den senaste tidens största nyhet.

Det var han som läckte topphemliga dokument som visade på USA:s omfattande övervakningsapparat.

På måndagen chattade han med den brittiska tidningen Guardians läsare.

"Det här landet är värt att dö för", skrev han bland annat som svar åt alla andra som funderar på att läcka information med ett gigantiskt allmänintresse.

Detta har hänt

• Den 7 juni avslöjade The Guardian och Washington Post nyheten om att den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA, tillsammans med FBI, har möjlighet att samla material om användare från stora internetföretag.

• Genom det topphemliga programmet PRISM kan säkerhetstjänsten ta del av användarnas mejlkonton, chattar, bilder, filmer och sökhistorik. Bland internetföretagen finns Google, Facebook, Apple och Yahoo.

• Övervakning ska ha skett på global nivå och det har blivit känt att svenska mejl från företag, myndigheter och kommuner kan hamna i säkerhetstjänstens filter och därmed avlyssnas.

Det var tidningen The Guardian, som samtidigt som Washington Post, avslöjade att USA övervakning på nätet var mycket större än man tidigare trott.

Edward Snowden, som läckte informationen till pressen från sitt jobb som konsult på spionmyndigheten NSA, trädde sedan fram från sitt gömställe i Hongkong och berättade att han avslöjade de hemliga uppgifterna för att han tyckte att det gått för långt.

På måndagen kunde Guardians läsare själva ställa frågor till Snowden på tidningens hemsida.

Snowden fick många tekniska frågor om hur övervakningen fungerar. Han frågades också vad han tyckte om efterspelet efter att uppgifterna publicerats.

"I början blev jag uppmuntrad. Men tyvärr verkar medierna vara mer intresserade av vad jag sa som 17-åring eller hur min flickvän ser ut än om det störta programmet för övervakning av oskyldiga i mänsklighetens historia", skrev han.

Snowden: "Förutsägbar smutskastning"

Snowden frågades även om ryktet att han sålt information till Kina i utbyte mot asyl och skydd från USA.

"Det är en förutsägbar smutskastning som jag väntade mig när jag läckte uppgifterna, eftersom amerikanska medier har en reflexreaktion att skrika 'RÖDA KINA' om allt som handlar om Hongkong eller Kina. Det är ett sätt att flytta fokus från den verkliga frågan om den amerikanska regeringens tjänstefel. Fråga dig själv: Om jag vore en kinesisk spion, varför åkte jag inte direkt till Peking. Jag skulle kunna ha bott i ett palats nu", svarade han och utvecklade senare:

"Jag har inte haft någon kontakt med kinesiska myndigheter, bara med Guardian och Washington Post. Jag arbetar bara med journalister."

I chatten, som pågick i runt en och en halv timme, fick han även frågan om vad han vill säga till andra som sitter på hemlig information om USA underrättelsetjänst och funderar på att läcka den till pressen.

Han svarade bara kort:

"Det här landet är värt att dö för".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.