Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snövits röst har tystnat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tatiana Angelini ser tillsammans med dottern Annie Mikaela "Snövit och de sju därgarna".
Foto: KARLSSON RONNY

Den svenska sångerskan Tatiana Angelini har dött 83 år gammal.

Angelini slog igenom stort som 14-åring 1938 när hon gjorde originalrösten till Snövit i den tecknade långfilmen. 

- Jag har kommit in i häxåldern och folk kommer ju ihåg mig som snövit brukade hon skämta, säger dottern Michaela Jolin.

Tatiana Angelini-Jolin som Snövit.

Tatiana Angelini avled i stillhet på St Görans sjukhus i lördags.  Sångerskan blev barnstjärna redan som 5-åring, men det var när hon gjorde rösten till Snövit i "Snövit och de sju dvärgarna" som hon slog igenom på allvar i Sverige. - Det var den första tecknade långfilmen och det blev ett väldigt ståhej. Det blev som en Carolafeber i Sverige och hon fick åka omkring på folkparker i Sverige, säger dottern Michaela Jolin, 47, som själv är programpresentatör på SVT. Angelini var mycket stolt över sin insats i Snövit. - Walt sade offentligt att jag var den bästa sångerskan i "Snövit". Det har jag aldrig glömt, säger hon till DN 2003. Angelini gjorde även rösten till Askungen på skiva 1950. Angelini föddes 1923 av en rysk far och svenk mor. Pappan Michail Scheremetiew som var son till en rysk storfurste flydde till Sverige på kolbåt när revolutionen bröt ut 1917. Moskvas flygplats Sheremetyevo ligger på släktens före detta mark. Angelinis mor var änka till en rysk officer som dog under inbördeskriget. På Dalagatan där hon bodde var hon också granne med en annan sagoprofil - Astrid Lindgren som dog 2002. - De kände varandra på slutet. När Astrid började se lite dåligt brukade mamma hjälpa henne över gatan. När Astrid hade gjort sitt utspel om "pomperipossaskatten" skickade mamma blommor och uppmuntrade henne. - "Tack för ilskan", svarade Astrid i ett brev och bjöd hem oss på te. Angelini gifte sig med den svenske konstnären Einar Jolin som hon fick två döttrar med - Michaela och Angelina. Einar Jolin dog 1976. Senare gifte sig Angelini med CBS stjärnreporter Charles Collingwood och bodde då i New York fram till 1990, då hon flyttade hem som änka. Michaela Jolin blev känd 1979 när hon gjorde huvudrollen i Bo Widerbergs "Viktoria". Hon fick senare en dotter med Widerberg. I dag är hon programpresentatör på SVT. Angelina Jolin är framgångsrik modestylist med säte i New York. Sin sista LP gjorde Angelini på 70-talet tillsammans med Nicolai Gedda, där hon tolkade sånger av Mussorgsky. Hon skrev också en bok om sin man Einar Jolin som publicerades 1979.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.